Sámánösvényen

Bakancslistához adom
magyar dokumentumfilm sorozat, 2006

Értékelés:

2 szavazatból
Szerinted?

A "Sámán ösvényen" c. filmben Éva üzenetet küld egy olyan felvétellel, ami 1993-ban készült. Üzenetté sűrűsödött gondolataiból magyarázatot kaphatunk végrendeletének azon részeire, amit a kutató mentalitású, a másik énjére nem eléggé fogékony embernek eddig nem hozott a tudomására. Most már felfedhető a titok s hogy miért pont ezekben az időkben, arra csak ő tudna pontos választ adni.
Évát két pólus, két fontos összetevő jellemzi. Egyfelől a tudósi énje, másfelől a sámánokhoz közel álló sámáni énje s az ezzel együtt járó, archaikus létfelfogása. Az egyik, a közönséges halandók által tapasztalható világ, az általunk élt világ gondolkozása nem feltételezi, nem fogadja el, ismeretlennek tartja a másik énjéhez tartozó, titkokat rejtő, mágikus másik énjét, a másikat. Évánál pont fordítva volt, a szellemvilágot a létezés alap fundamentumának tartotta. A mi világunkat csak következménynek fogta fel, nem tudta elképzelni elsődleges, prímér fontosságúnak. Nála a két világ egységet alkotott.

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
frontline 2011 júl. 02. - 15:53:21
A 3. részt nem vette fel valaki véletlenül? Sajnos nem tudtam megnézni.
feketevipera 2011 jún. 10. - 20:17:37
Érdekes dolgok hangzottak el a filmben, bár számomra kicsit kiábrándító volt, hogy Schmidt Éva egy csupasz, jellegtelen fehér háttér elõtt mesélt. Nem tudom, hol vették fel a mûsort, de talán jobb lett volna valami más e "steril" háttér helyett. Mindegy, ez csak némi offolás volt a részemrõl. A legértékesebb pillanatok nyilvánvalóan az archív felvételek, ezekkel a hétköznapi ember valószínûleg nem találkozik.