Spring Breakers – Csajok szabadon

Bakancslistához adom
Spring Breakers
18 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai filmdráma, 92 perc, 2012

Értékelés:

141 szavazatból
Szerinted?

Négy szexi főiskolás lány (Selena Gomez, Vanessa Hudgens, Rachel Korine, Ashley Benson) kitalálja, a tavaszi szünidőt Floridában tölti, és a kiruccanás finanszírozásának legtökéletesebb módja, ha kirabolnak egy gyorséttermet. Az akciót véghez is viszik, ám ez csak a kezdet. Egy vadabb buli után a törvény végül utoléri őket, börtönbe kerülnek.
A másnapos csajok bikiniben kerülnek a bíró elé, ám váratlanul lerakja értük az óvadékot Alien (James Franco), a hírhedt helyi gengszter, aki szárnyai alá veszi a négy lányt, és bevezeti őket a történelem legvadabb tavaszi szüneti bulijába. A kívül durva, ám belül érzékeny Alien elnyeri a csajszik szívét, és egy új világot tár fel előttük, ám ahogy az lenni szokott, semmi sincs ingyen.
Bemutató dátuma: 2013. március 21. Forgalmazó: Fórum Hungary

Stáblista:

Díjak és jelölések

  • Velencei Nemzetközi Filmfesztivál

    2012
    Arany Oroszlán jelölés: Harmony Korine

Hozzászólások

Szerinted?
kettyo 2022 márc. 20. - 15:10:55
Látszik rajta hogy sz.r film de legalább a csajok jók benne? Az ilyet úgyis azért nézi mindenki. Mint a Bajos csajok pl.
k11zoltan 2022 márc. 18. - 21:44:07
A vége Bruce Willistől sok lett volna. :D
A csöcsös vágóképeket leszámítva nem sok művésziesség volt benn. :D
offtopic
GZoli76 2020 okt. 25. - 15:25:49 Előzmény kolompár pikacsu
Te hölgy vagy?
5/10
The Cortez 2019 máj. 26. - 18:35:45 5/10
A beach noirnak is nevezett alkotás, amely a fiatal (de)generáció- és party mozik egyik legmeghatározóbb művészfilmjének számít.

A Drive-hoz hasonlóan, a népet szándékosan félrevezetve, a Spring Breakerst szintén egyszerű mainstream cuccként próbálták eladni (előbbit akcióként, ezt pedig tinivígjátékként), miközben az egyik sem az, viszont mindkettő rohadtul trendi, stílusos látványvilággal rendelkezik.
Már a dubstep zúzással megspékelt nyitójelenet is a videoklipeket, a zenei fesztiválokat, na meg azok közönségét parodizálja ki. Később a rendező jól bemutatja az egyhangúságtól, a monotonitástól való befásulást, illetve az elkényeztetett, primitív, irritálóan agyhalott Disney hercegnők gátlástalanságát, egy darab fesztiváljegyért mindenre való hajlandóságát – persze eltúlozva, mivel tudjuk jól, hogy az ügy érdekében az ilyen tinédzserkurvák nem éppen gyorséttermeket szoktak kirabolni nyaranta Zamárdiban, hanem egy sokkal egyszerűbb megoldáshoz folyamodnak. Egy ideig a buli-feszthangulatban + az ahhoz tartozó gondtalanság- és felszabadultságérzésben merül el a produkció, aztán a picsák összeismerkednek a maguk bűnöző alfájával, hogy a direktor úr a rapperekből, valamint a hiphop-kultúrából is jó nagy viccet csinálhasson.
Elvont, beteg, feszült, felkavaró, gyakran idegesítő társadalomkritika szarabbnál szarabb párbeszédekkel, Refn műveihez hasonló, extrém színvilággal, Cliff Martinez & Skrillex zenéivel, továbbá James Francóval, aki minden idők egyik legrosszabb alakítását nyújtja.
Illés Tóth 2018 jan. 17. - 11:14:34
\"A szerzõi film fogalmát a film \"magas kultúrájával\" összefüggésben ma gyakran használja a filmtudomány a film egész történetével kapcsolatban; olykor éppen azért, hogy a szükségképpen értéktartalmú, de az egyes filmek esetében értéket nem feltétlenül jelentõ mûvészfilm kifejezést kerülje. \" -Estiklopédia

A \"mûvészfilm\" kifejezés a szellemi kisebbségi komplexusokkal küzdõ \"átlagpolgár\" számára provokatív tartammal bírhat. Ezért talán tényleg a \"szerzõi film\" használata lehet az ideálisabb, ahogy az estiklopédiában is írják, mert Gipsz Jakab ezt kevésbé érzi nagyképûnek és leereszkedõnek.
8/10
MiriWeasley 2017 szept. 04. - 13:31:32 8/10
Olvasgatom a kommenteket, és egyszerûen csak a fejemet csóválom. Láttatok ti már mûvészfilmet? Mert akár tetszik, akár nem, a Spring Breakers az volt. Egy zseniális dramaturgiával megáldott vászonra vitt történet. Imádtam a hatását, a fokozatosan emelkedõ feszültséget. Szinte csorgott a szarkazmus a képernyõn, úgy, hogy ez nem volt a szánkba rágva. Zseniális megoldás.
Azt hozzá kell tennem, hogy a film beállításának épp az volt a célja, hogy megmutassa: Ez kell nekünk. Kellenek híres tinisztárok (Mellékesen megjegyzem, hatalmas respect, hogy elvállalták), drog, pia, szex, dráma, pénz, madafakka gengszterek, sulikerülés, meg felesleges drámák. Ez a film éppen ezt parodizálta ki.
Véleményem szerint a színészek nagyot alkottak. Egyedül a rózsaszín hajú leányzót nem láttam még szerepelni korábban, de megkedveltem az õ játékát is.
Vanessa arcfelépítése tökéletesen passzolt a megformálandó démoni libához, Ashleyt már nehezebb volt komolyan venni, de szerintem kimaxolta a lehetõségeit.
Faith, Selena karaktere került hozzám a legközelebb. A szívem szakadt meg. Milyen ismerõs helyzet... Belerángatnak valamibe, te ez ellen nem teszel semmit, de mikor már összecsapnak a fejed felett a hullámok, kétségbeesetten kapálózol. Épp ezt éreztem.

Összeszedve: Jó vágás, érdekes sztori, folyamatos feszültség, felszín alatt rejtõzõ társadalomkritika. Csak annak tudom ajánlani, akit leköt az ilyesmi, és képes túllátni a formás nõi alakokon.
8/10
kesztió 2017 máj. 07. - 22:36:12
Na, elvtársak.
Elismerem, nem kissé szeppentem meg, amikor másfél órányi bosszankodás után kiderült, hogy az összes mértékadó filmes portál (Filmtett, Filmtekercs, Revizor stb.) az egekbe repítette a filmet. Ennyire egységes megítélés még a Cinemaxon vetített kultuszfilmek esetében is ritka jelenség! Így vállalva annak az ódiumát is, hogy esetleg orbitális hülyét csinálok magamból, mégis csak rákérdeznék.
Az, hogy a filmet agyonhalmozták klisékkel, a karakterek elképesztõen egysíkúak, a moralizáló monológok pedig egyenesen nevetségesek, a giccskavalkád mögött aligha éreztem az (ön)irónia nyomát is, ráadásul a flashback-ekkel ilyen módon megtûzdelt mûvészieskedés eléggé izzadságszagú, most hagyjuk. Ezek esztétikai kategóriák s akkor ugye az ízlések és a pofonok. De hogy a hekkben lehet hiteles, sõt, kicsit is komolyan vehetõ egy olyan munka, amely abszurd mértékben életszerûtlen premisszákra épít.
Ugyebár olyan országról beszélünk, ahol 21 éves kor alatt még az alkoholfogyasztási is tilos. Erre fel a fast food kirablása után lekapcsolt tiniket szexi fürdõruhában viszik az elõzetesbe, úgy is jelennek meg a bíró elõtt (mert ugye nincs mibe felöltöztetni õket, ha már fürdõruhásan kerülnek az örsre, nemde) és senkinek nem jut eszébe, hogy bár értesítse a szülõket.
Utána a lõtt sebes(!) Britet Alien csak úgy, ni hazaengedi, és otthon persze senki sem kíváncsi arra, hogy egy kiskorú karján mit is keres egy lõfegyver okozta lyuk. Végül azt is le kell nyelnünk, hogy a két semmihez nem értõ szõkeség bravúrosan kigitteli a rivális gazember komplett testõrségét és utána a csajok senkitõl sem zavartatva furikáznak a rablógyilkosság útján szerzett Lamborghinivel.
Én értem, hogy független film, rendhagyó film, kísérleti film, formabontó film, de ennél még a felvállaltan agyament Pulp Fiction is hitelesebb, és ott legalább nem tolták a képünkbe az emlékkönyv-ízû életbölcsességeket. Esetleg még az tevõdhet fel, hogy a csavar hozzám hasonló, a filmet túl komolyan venni akaró nézõk polgárpukkasztásában legyen, de a fentiek tükrében még ez is kétséges.
Szóval, akkor tényleg az én készülékemben van a hiba?
8/10
Pusztai Dénes 2016 márc. 11. - 07:37:23 8/10
Nekem tetszet jo persze vannak hibai de akkor is Feltetlenul tobbszor nezos 8/10
2/10
lacap 2015 jún. 12. - 03:28:26 2/10
Mélyen egyetértek Atis88 -al ez egy nagy f.s
9/10
King Diamond 2015 máj. 24. - 21:32:25 9/10
Való igaz, a filmnek van egy sajátos hangulata, ami ha nem szippantja magába az embert, nem fog neki tetszeni. Én nagyon bele tudtam magam élni és nagyon tetszett. Igaz, már régóta várom, hogy kiadják magyar szinkronnal, nem is tudom, miért kellett 3 évet várni rá. A film hangulata, atmoszférája egyáltalán nem vidám, inkább bús, komor. Aki vígjátékot írt itt az adatlapra, az elõbb nézze meg, majd pedig változtassa drámára. Mert ez egy dráma, néhol kis akcióval fûszerezve. Most egyetértek a Port kritikájával is, mindennel, amit leírt az írója. A zongorás Britney Spears rész kemény, rendkívül magával ragadott (de persze nem csak az). Én különösebben nem ismerem ezt a négy csajt, mivel szerintem még filmjüket sem láttam, de itt tetszettek. Különösen Ashley Benson és Vanessa Hudgens (akinek egyébként sokkal jobban áll a szõke haj). De mind a négyen nagyon jól hozták a vadulni vágyó tinédzsert. Nem semmi bulikba kapunk betekintést, és persze amik ott folynak. De csinos, majdnem pucér csajokból, jó mellekbõl és s*ggekbõl sosem elég. A film zenéje is remek, erõsíti a magával ragadást. Még az is lehet, hogy moziban is megérte volna megnézni, feliratosan.
9/10
8/10
TeliholdX 2015 máj. 16. - 20:12:20 8/10
Nem rossz film, nekem bejött... :) én fõleg Selena Gomez és Bogdányi Titanilla hangja miatt néztem meg, valóban ez egy dráma, de összességben nem rossz! 8 pont
3/10
Atis88 2015 máj. 13. - 19:43:31 3/10
Valóban át kell szellemülni ehhez a filmhez, hogy az ember érezhesse. Nekem nem sikerült, ebbõl adódik, hogy szerintem fos. De a színészek miatt kap 3 pontot. Õk elhitették velem, hogy tényleg ilyen idióta hülye banda, akiknek csak az eszetlenkedés számít. 3/10.
7/10
filmes58 2015 márc. 18. - 06:59:31 7/10
"színes, feliratos, amerikai vígjáték"

Vígjáték? Akkor aki írt errõl, az nem látta a filmet. Ez pont az ellenkezõje, nem vígjáték, hanem dráma. Az IMDB-n is drámát írnak. Kicsit mûvész-filmes, de szomorú és nyomasztó a film hangulata.

Spoiler

Selena Gomez karaktere depressziós és szétszórt. Nem egy víg részlet.

A 3 lány kirabolta azt a helyet. Ahogy elõadták késõbb hogy mi történt, az valami félelmetes. Nem vicces, hanem elgondolkoztató látni hogy 3 fiatal lány milyen brutális és hogy tele van gyûlölettel, és még élvezték is.

Selena hazamegy, mert fél hogy megerõszakolják. Ez se túl vidám dolog.

A következõ lányt meglövik, megrémül attól hogy majdnem meghalt. Ez se utal arra hogy vígjáték lenne.

Aztán van még sok halál, vérfürdõ, ezeket se mondanám viccesnek.

De ahogy látom még a hozzászólásokban is levígjátékozzák. Hol voltak a vicces jelenetek? Csak azért mert az van a leírásban itt, hogy ez egy vígjáték, attól még nem az, hanem dráma. Ezen gondolkozni kell, nem röhögni rajta.
fanteye.blogspot.hu 2015 jan. 03. - 23:23:41
Harmony Korine egy generációról alkotott véleményét kendõzetlen õszinteséggel vágja nézõje arcába szabálytalan filmjében, a különbözés, a kitörés és a határok feszegetésének témáját járva körül. Bár a film helyenként leül és a dialógusok ilyen mértékû hiánya olykor zavaró, a hatásos képek, az agresszív zene és a vászonról ordító értékítélet jócskán felülemelik Kornie nagyon is egyszemélyes filmjét az átlagon.

Bõvebben itt:

***moderálva***
9/10
aliroma 2014 nov. 25. - 11:35:21 9/10
Elvont film, de jó. Hangulata van, az a fajta film, ami ha a hatása alá von, akkor bejön, ha nem akkor meg csak idegesít. Engem megfogott (és nem a cicik és s*ggek miatt), volt egy olyan atmoszféra, ami nagyon adta. Ennyi.
5/10
..tigergirl.. 2014 szept. 03. - 11:11:15 5/10
Azt hittem jobb film lesz, én jobbra számítottam. Szerintem kicsit unalmas volt, néhol vontatottnak éreztem a történetet, és az se tetszett annyira, hogy a vágás se tetszett annyira. Lehet, hogy átvitt értelemben kellene szemlélni a filmet, és én próbáltam is, de nem tudom...rám nem volt hatással. A fiúknak érdemes megnézni, ha melleket és fenekeket akarnak látni, mert abban nem szûkölködik a film. Ami engem illet, én alig vártam, hogy vége legyen a filmnek, de végignéztem, bármennyire is untam már, mert nem szeretek félbehagyni filmeket, és kíváncsi is voltam, mi lesz a vége. Ha valaki filmet akar nézni, inkább válasszon mást. 10/5
4/10
huDAVE 2014 márc. 10. - 23:17:04 4/10
Megvan a maga hangulata és sok jó csaj van benne, de kb ennyi a pozitív oldala. Hatásvadász és rém egyszerû film, drámának pedig harmatgyenge. Ez nem egy generációról szóló film, ez néhány idiótáról szól. Akár belemagyarázhatjuk, hogy nem kell minden részletét komolyan venni és csak metafora a célkeresésre, valamit egyéb tini problémákra, de akkor az csak rontana a filmen.
Nem volt rossz, de elég volt egyszer...

Xenomorph92: "Akik ezt nem képesek befogadni, azoknak persze, hogy 1 pontos film. De annak az Életrevalók sem fog tetszeni például..."
Én soha nem lennék olyan bátor, hogy valaha is egy lapon említsem a kettõt... :D
2/10
murati 2014 febr. 17. - 14:41:56 2/10
Iszonyatosan hatasvadasz. Altalaban vegig szoktam nezni az elkezdett filmeket de ezt a filmet 20 perc utan mar nem birtam... Szerintem tipikusan tinedzserek keszult a film akik bele tudnak `trendizni` valami nagyon vagany ertelmet. Szerintem nezhetetlen de nem mondom senkinek, hogy ne nezze meg
kolompár pikacsu 2014 jan. 14. - 21:54:35
Ki lehet rá verni?
9/10
Johnny14 2013 dec. 27. - 20:50:47 9/10 Előzmény LeonCupraR
Most néztem, és nekem tetszett! Igaz néha kicsit unalmas volt egy pár jelenetnél, de nekem át jött a film! Nem volt kiszámítható, izgalmas volt néhol, jók voltak a zenék, jó szereplõk, jó csajok, buli, party, szerintem minden jó meg volt ebben a filmben! Ez nem olyan tipikus tini film! És eléggé jól alakítottak a csajok, nekem Ashley volt a fav!
A film pont arról szól hogy milyenek ami tini csajok, mennyire ribancosak, és milyen életet élnek! De azért nem sorolnám a legjobb filmek közé, de azért nekem tetszett 10/8:)!
Összes hozzászólás