Tulse Luper bőröndjei, 3. epizód - Antwerpen

Bakancslistához adom
The Tulse Luper Suitcases, Episode 3. - Antwerp
angol-holland-spanyol-olasz-magyar dráma, 105 perc, 2003

Értékelés:

4 szavazatból
Szerinted?

Peter Greeenaway, a XX. és a XXI. század ikonoklasszikus filmrendezője számára a művészet a valóság ezerféle ábrázolásának lehetőségeit kínálja. Nyolcórásnak szánt trilógiája egyben nagyszabású multimediális project is: megjelenik dupla CD-n és DVD-n, az internetről is letölthetnek belőle epizódokat az érdeklődők, majd tizenhat részes tévésorozat készül belőle. Tulse Luper bőröndjeivel hat évtizeden keresztül - 1928-tól, az uránium felfedezésétől 1989-ig, a berlini fal leomlásáig - utazza végig az elmúlt évszázadot. Az uránium atomszámához hűen 92 bőrönd nyílik meg lassacskán, hogy egyenként mutassa meg, mi mindent rejteget az évezred utolsó százada. A Titanicon bemutatásra kerülő Tulse Luper bőröndjei, 3. epizód a film különleges, digitális fesztiválverziója.

Tulse Luper, író és életművész börtönkálváriája tízéves korában kezdődött Dél-Walesben, amikor apja büntetésből bezárta egy szeneskamrába, ahol fel kellett vésnie a nevét egy düledező kőfalra. Később, egy elhagyatott mormon város után kutatva egy barátjával együtt a Utah állambeli Moabba keveredik, ám hamarosan ismét négy fal közé zárva találja magát. A börtönben sem unatkozik, filmforgatókönyveket talál ki, ír és fest. Aztán egy gyors ugrás, és máris Európában találkozunk vele a II. világháború kitörésekor. Természetesen ismét fogságba kerül: belga fasiszták letartóztatják Antwerpenben. A Wales, illetve Moab címet viselő első és második epizód a harmadik epizód első 40 percével kiegészítve tette ki az első részt.
Az Anwerpen című harmadik epizód az antwerpeni vasútállomás fürdőszobájában folytatódik Belgium német megszállása előtt, 1940-ben. Tulse Luper hideg-meleg vizes komfortot élvez...
Forgalmazó: Mokép

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?