Út a háborúba

Bakancslistához adom
Der Weg in den Untergang / The Road to War
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott osztrák dokumentumfilm, 52 perc, 2014

Értékelés:

5 szavazatból
Szerinted?

Európa egy évszázaddal ezelőtt: a kontinenst nagyhatalmak és szövetségi rendszerek uralták. Az antant hármasa: Nagy-Britannia, Franciaország és Oroszország tartották kezükben keletet és nyugatot. Közöttük a szövetséges országok foglaltak helyet: a Német Birodalom, az Osztrák-Magyar Monarchia és Olaszország. Mindegyikük évek óta készült a nagy háborúra, amely eldönti majd, ki lesz Európa vezető nagyhatalma. 1912-ben és 1913-ban a Balkán-félsziget helyi háborúktól forrongott. Az Oszmán Birodalom bukásával pedig az Oroszország és az Osztrák-Magyar Monarchia közötti erőtérben új országok születtek. A Balkán régió nyelvek, vallások és kultúrák igazi olvasztótégelyévé vált. Itt volt megtalálható a boszniai Szarajevó városa is; a város, amely 1914. június 28-án egyszer s mindenkorra megváltoztatta egész Európa történelmét.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
vino-et-veritas 2016 máj. 24. - 00:59:19 Előzmény eroica
Valóban érdekes, hogy egy osztrák dokumentumfilmben a "szerb hadjárat" sikertelenségébõl a szerbek "hõsiessége" jön ki. Jócskán megtámogatva a szerb öntudat ecsetelésével (katonanóták, "történelem-óra", szláv történészek...).
És ebbe szépen illeszkedik a Ferdinánd-dédunoka megértése a "szegény megtévesztett" merénylõk irányába...
Sajátos utalás még, hogy a "kegyetlenségeket, fosztogatásokat" elsõsorban a Magyarországon felállított (= magyar honvédek?) alakulatok követték el...

Úgy tûnik a tisztelt osztrák filmkészítõk elfelejtették saját történelmük bizonyos részleteit a nagy "összeborulás" és megbocsátás jegyében. Ez más, hasonló filmjeikben is elõjött már (pl. OMM vasútjai, stb.).

Egy dolog jött le talán hitelesnek és kellõ kritikával, az pedig Potiorek személye, aki a források szerint tényleg erõsen alkalmatlan figura volt a hadvezetésre, a szerbiai hadmûveletek sorozatos sikertelensége egyértelmûen hozzá kötõdik.
1/10
eroica 2015 ápr. 21. - 15:45:14 1/10
Régen láttam ilyen hamis és elfogult un. dokumentumfilmet az I. Világháború elõzményeirõl és a Szerbia elleni hadjáratról. Ebben Szerbia egy ártatlan áldozat, szó sincs a merénylõk szerbiai kiképzésérõl és az akkori világpolitikai helyzetrõl a Németország elleni szövetség háborus készülõdésérõl,az antant provokációjáról etc.

Azért, mert ez osztrák film, lehet hazug, mint amilyen volt is.
A Duna TV-tõl nem vártam ezt. Legközelebb talán Sztálin által konstruált (30-as évek) nagy pereket fogják szerecsenmosdatásban részesíteni.