Az évszázad háborúja / A Monte Cassino-i csata

Bakancslistához adom
német dokumentumfilm sorozat, 3. rész

Értékelés:

10 szavazatból
Szerinted?

Az aktuális rész ismertetője: Ez volt a csata a "szent hegyért". A film mindkét oldal motivációinak és döntéseinek bemutatásával megvizsgálja, miért kellett az egyedi jelentőségű kultúrális műemléket, Monte Cassino kolostorát lerombolni. Szemtanúk és kortársak osztják meg emlékeiket "Monte Cassino pokláról", új megvilágításba helyezve a történet bizonyos aspektusait. Archív filmfelvétel, korábban sosem látott részletek és bámulatos képsorok együttesen vázolják fel, hogyan pusztult el "a nyugati civilizáció bölcsője" azokban a szörnyű napokban.

A műsor ismertetése: Az 1945. január 12-i támadás kezdetét követően a Vörös Hadsereg katonái végül német földre tették a lábukat. Hitler utolsó napjai olyanok voltak, mint egy hattyúdal egy Wagner-opera stílusában - hűtlenség, házasság, végrendelet és hamvasztás. Május 1-én a pánnémet rádió közzétette az események hivatalos változatát: Adolf Hitler "parancsnoki beosztásában meghalt a Birodalmi Kancelláriában, miközben elkeseredett harcot folytatott a keserű vég ellen Németország szolgálatában." Ez volt a rendszer utolsó hazugsága. A négyrészes dokumentumfilm-sorozat többféle szempontból mutatja be Hitler keleti háborújának végét. Német, lengyel és szovjet beszámolók alapján megtudhatjuk, mit jelentett a katonák és a civilek számára az, amikor a háború végén a kegyetlen események ismét eszkalálódtak.

Egyéb epizódok:

Hozzászólások

Szerinted?
kissmatyi 2010 szept. 04. - 18:18:21 Előzmény PEIPER71
Szerbusz én felvettem az egészet,ha kell szivesen elküldöm .
pekka2002 2010 jan. 24. - 15:57:49 Előzmény PEIPER71
A párizs felszabadításáról szóló rész gyakorlatilag a The Saboteur nev
û szgépes játék megfilmesítése. Játszatok vele, nagyon jó élmény.
PEIPER71 2009 júl. 02. - 14:22:15 Előzmény augustus
Sziasztok! Véletlenül valaki nem rögzitette ezt a sorozatot dvd-re? Szeretném megnézni.Üdv: István
augustus 2008 okt. 29. - 19:40:12 Előzmény kaloz14
Arra céloztam, hogy eddig csak az egyik fél keserveit hallottuk, de ez nem jelenti azt, hogy annak az "egyik félnek" nem is voltak sérelmei.
kaloz14 2008 aug. 01. - 01:48:30
Pedig filemile félretájékoztatás volt Katyn esetében, Osztyapenko és Steinmetz parlamenterek halálával kapcsolatban Bp ostromakor és még sorolhatnám.
Valaci 2008 jún. 25. - 21:12:56 Előzmény kaloz14
C'est la Guerre
kaloz14 2008 jún. 25. - 01:50:50
A 8. részt volt szerencsém látni, melynek címe: "Jönnek az oroszok!", nagyon mély benyomást tett rám, nagyon megrázó volt. Egykori katonák és túlélõk visszaemlékezéseire épül a dokumentumfilm. Megdöbbentett, hogy Soldin szovjet elfoglalásakor, von Kleist nevû lakos megpróbált szembeszállni a feleségét és lányát megerõszakoló szovjetekkel, ami az életébe is került, meg szovjet erõszakoskodóéba is. Ezért a vörös hadsereg 130 öreget és gyereket végzett ki, akiket másnap fogdosott össze Soldin utcáin. Vagy amikor egy német nõ elmeséli, hogy az oroszok erõszakoskodásaitól való félelmükben 3 osztálytársnõje is öngyilkos lett.
Örülök, hogy ilyen tényfeltáró mûsorok készülhetnek, az eddigi egyoldalú félretájékoztatás helyett.