Dokuzóna / Valamit adni..., Szűr

Bakancslistához adom
6 éven aluliak számára nem ajánlott magyar dokumentumfilm, 60 perc

Értékelés:

15 szavazatból
Szerinted?

Az aktuális rész ismertetője: Valamit adni... 20'25" (magyar nyelven) Dunaharaszti, a 2000 óta 17000 -es lakosú város a fővárostól délre, a Duna szomszédságában fekszik jelentős német közösséggel. Öt, a negyvenes éveiben járó értelmiségi sváb fiatalember, mindannyian vállalkozók, egyszerre és együtt úgy érezték, adni kell valamit a városnak, az ott élő svábságnak, az őseik iránt tisztelegve, igy elsőként létrehoztak egy alapítványt "Heimatland Harast _ Szülőföldünk Dunaharaszti" néven, megvettek egy régi parasztházat, felkérték a Szentendrei Múzeum szekembereit és saját munkát és anyagi támogatást nem sajnálva, mintegy négy hónap alatt elkészült a Német Nemzetiségi Tájház Dunaharasztiban, a Zöldfa utca 39 alatt, az egykori Weinber házban. Szerkesztő: Stangl Márta, Operatőr: Háda Sándor, Völgyi Gyula, Végh Zsolt Rendező: Varga Zsófia SZŰR 29' 50" (magyar nyelven) Szűrt a Fuldai apátsági birtokokról a 18. században magyar területekre érkező német telepesek építették fel és alakították ki a maguk számára és bár az azóta eltelt csaknem 300 évben szép és rossz egyaránt történt a szűri közösség életében,a falu a mai napig őrzi az élet minden területén sváb arculatát és hagyományait..Ezeket a jellegzetességeket, a sváb Szűrt mutatjuk meg először,hogy azután elmeséljünk egy ugyancsak jellemző, a szűri hétköznapokból vett történetet néhány, az idősebb generációhoz tartozó sváb asszonyról. Szerkesztő: Gerner Éva,Operatőr: Végh Zsolt, Horváth Attila Rendező: Varga Zsófia

A műsor ismertetése: METSZET
A filmet az október 19-i Magyar-Bolgár Barátság Napja alkalmából vetítjük a Dokuzónában.
Kozsuharov Ognjan 40 éve Budapesten élő bolgár képzőművész. Magyarország számos városát díszítik köztéri szobrai, restaurációi, de vannak munkái, amelyek egyértelműen tükrözik a művész bolgár származását.
A művészet mellett Kozsuharov Ognjan a sport terén is jeleskedik. Több éve edző és szakosztályvezető a Főváros és Környéke Aikido Egyesületnél, amely, mint mondja, sok közös vonást rejt a művészettel.
Feleségével, Kneisz Eszter gobleinművésszel több közös kiállításon vannak túl, egymás véleménye mindkettejük munkájában fontos.
Mindketten véletlenül kerültek a művészet azon területére, ami nélkül ma már el sem tudnák képzelni mindennapjaikat. A közös dolgokat keresik, a közös nevezőt. Ez az élet minden területén fontos a két művész számára.

Egyéb epizódok:

Hozzászólások

Szerinted?