Személy

Bine Bryndorf

orgonaművész

Hozzászólások

Nótárius 2020 febr. 26. - 01:54:02
Johann Sebastian Bach és az orgona együttese mindig a zene fenséges ünnepét garantálja a hallgatóságának. Különösen így volt ez tegnap Bine Bryndorf dán orgonaművésznő ihletett szépségű budapesti koncertjén. Én például annyira lélekemelten relaxálódtam, hogy szinte semmivé jelentéktelenedett körülöttem minden. Az elhangzó művek végén majdhogynem úgy kellett visszaeszmélnem. Bine Bryndorf emlékezetes élményű műsorában, Bach-on kívül elhangzott még Buxtehude, Bruhns (aki anno a hegedű-improvizációit az orgonapadon ülve az orgona pedáljaival kísérte!), Böhm és Mendelson egy-egy orgonaművei is; a ráadások előtt pedig, egy dán orgonaművésznőtől érthető módon a dán Carl Nielsen egy opusa. Ez utóbbi nem volt annyira felemelő érzetű kompozíció számomra, mint a korábbiak; ezért azon morfondíroztam miközben hallgattam, hogy talán mégis jobb lett volna J. S. Bach valamelyik orgona-remekével zárni a koncertet.
Nótárius 2020 febr. 26. - 01:10:46
"A Helsingørből származó Bine Bryndorf dán orgonaművésznő 1987 és 1991 között Michael Radulescu és Gordon Murray növendéke volt a bécsi Zeneakadémián, később Bostonban William Porter, Párizsban Daniel Roth óráit látogatta. Innsbruckban, Bruges-ben és Odensében orgona-, Melkben és Koppenhágában kamarazenei versenyeken ért el dobogós helyezéseket. Egyházzenei orgona- és csembalóművészi diplomája megszerzése után, 1995-ig Radulescu tanársegédjeként működött Bécsben, de 1994-től már a dán királyi Zeneakadémia docense is volt. 2001-ben ugyanott egyetemi tanár és az orgonatanszék vezetője lett, később a londoni királyi Zeneakadémia oktatójává is megválasztották.
1996-tól a koppenhágai Varto-templom orgonistája volt. Tanári tevékenysége mellett jelentős előadóművészi karriert tudhat maga mögött. Buxtehude, Scheidemann, Bruhns, J. S. Bach, Nielsen és Niels la Cour számos művét rögzítette CD-n. Az ezredfordulón a Dán Rádió rezidens művészeként tevékenykedett. Mesterkurzusokat tanít Európában és az USA-ban, valamint orgonaversenyek zsűri-tagja.
2017-ben nevezték ki a frederiksborgi kastély rezidens orgonistájának, ahol egy 1610-ben Easias Compenius által épített hangszer állt rendelkezésére. 2020-tól a roskildei katedrális orgonistája."
Németh Zsombor