Személy

Csizmadia László

előadó
Született: 1955. július 9. (68 éves) (Magyarország, Abony)
CSIZMADIA LÁSZLÓ azaz "Csizma" nem csak Szeged, hanem három évtizedes zenepedagógusi pályája nyomán az egész dél-alföldi régió legkeresettebb dobtanára.

Abonyban született 1955. július 9-én. Első osztályos kora óta zenét tanult, először a helyi általános iskola zenetagozatos osztályában, majd a zeneiskolában. Első tanárai Holló Gizella (zongora), Farkas László (gitár) és Zoltán István (dob) voltak és már ekkor részt vett egy-egy iskolai (fúvós) és baráti (beat) zenekarosdiban.

1969-től Szarvason járt gimnáziumba, a városi zeneiskolában zongorázni tanult Regős Imrétől és dobolt egy "Rák-Hava" elnevezésű pop-rock együttesben. Érettségi után az abonyi Bihari János Zeneiskolában folytatta zongora- és zeneelméleti tanulmányait Sebestyén Péter irányítával, míg Cegléden az Erkel Ferenc Zeneiskolában már az ütős szakra iratkozott be, tanára Holló Zsuzsa. Ebben az időszakban bővült ki jelentősen zenei érdeklődése is, a kornak köszönhetően egyre több jazz- és progresszív zenét hallgatott. Kedvencei közűl Buddy Rich, Ed Blackwell, Max Roach, Paul Motian, Jack deJohnette, Peter Erskine, Steve Gadd, később Dave Weckl voltak rá hatással, de elsősorban és mindenek felett ELVIN JONES, a dobisten. Elhatározta, hogy ő is hivatásos muzsikus lesz, méghozzá dobos, ütőhangszeres. Útja az ország első számú dobtanárához, a jazzdobosként nemzetközi hírnévnek örvendő, sziporkázóan tüneményes Kovács Gyulához vezetett, akinek rövidesen kedvenc növendéke lett. A teljes magyar rock- és jazzdobos élmezőnyt kinevelő "Mr. Dob" egyébként soha nem vitte túlzásba a dícséretet, de a tehetséges és szerény vidéki fiatalembert rendkívül sokra becsülte.

Hozzászólások