Személy

Lee Marvin

színész
Született: 1924. február 19. (Amerikai Egyesült Államok, New York, New York)
Meghalt: 1987. augusztus 29. (Amerikai Egyesült Államok, Tucson, Arizona)

1924-ben született New Yorkban, a második világháborúban katonaként szolgált. Egy ideig vízvezetékszerelő-segédként dolgozott, első színpadi szerepét egy szerencsés beugrásnak köszönhette. Az ötvenes években mutatkozott be a filmvásznon, elsősorban háborús- és westernfilmekben játszott. Legismertebb munkái: Aki megölte Liberty Valance-t, A piszkos tizenkettő, Vadászat életre-halálra. Az 1965-ös Cat Ballou-ért Oscar-díjat kapott. 1987-ben hunyt el 63 éves korában.

Hozzászólások

9/10
Vaszilij Zajcev 2014 jan. 30. - 21:03:03 9/10
Tisztelt Port.hu Szerkesztõk!


Gyors reagálásukat, kiegészítésüket ezennel megköszönöm.


Üdvözlettel,
Vaszilíj Zajcev
9/10
Vaszilij Zajcev 2014 jan. 27. - 16:07:26 9/10
Tisztelt Port.hu Szerkesztõk!


Tisztelettel felhívnám szíves figyelmüket arra, hogy a Lee Marvin filmográfiából (de hasonlóan pl. Miou Miou, Henri Guybet filmjei közül is) hiányzik az 1984-ben készített "Hajtóvadászat kánikulában" - eredetileg: Canicule / Dog day
nevû francia thriller.


Figyelem! Spoiler - filmleírás- következik!

***A maga korában - 1984-ben - ez a film az egyik legdurvább, legbrutálisabb alkotásnak számított. Az azóta megedzõdött nézõ ma már csak megrándítja a vállát, elhúzza a száját a látottakon. Pedig van itt minden a filmben, csak úgymint szeretkezés, trágár beszéd, nemi erõszak, bankrablás, gyilkosság és öngyilkosság, és vér és vér "keresztapai" mennyiségben. Jimmy Cobb (Lee Marvin) a nyár kellõs közepén menekül bankrablásból származó óriási zsákmányával az õt üldözõ rendõrök elõl. Egy közeli farmon talál menedéket igen furcsa emberek között. Az ott élõ család tagjaira jellemzõ, hogy mindenkinek más a célja, eltérõ módon keresi a boldogságát. A bájos Miou-Miou-t például többször is látjuk szeretkezni, nem minden esetben önszántából, saját örömére. A család tagjainak többségét egy dolog azonban összeköti: õk is meg akarják szerezni a zsákmányt, s az események ettõl kezdve felgyorsulnak. A farm lakói pedig egyesével eltávoznak az élõk sorából... ***

Spoiler vége!
balazs0729 2011 szept. 20. - 07:26:58 Előzmény feketevipera
Én is nagyon bírom. Olyan erõ van benne, és olyan energiákat mozgósít, amit csak nagyon kevés színész tud...Nálam a top5-ben simán benne van. Õt említi Scorsese is az elsõ filmjében, és van az USA-ban egy félig titkos társaság, akik valahogy hasonlítanak Lee Marvin-ra, vagy kinézetre, megjelenésre, stílusra, vagy akárhogy. Azt hiszem Jim Jarmusch alapította és ilyen emberek vannak benne többek között: Lou Reed, Tom Waits, Nick Cave, John Boorman. Szóval nagyon illusztris, kiváncsi lennék egy ilyen gyûlésre, elmennék rá szívesen:).

Szóval csak nimbuszokban a fickóról
feketevipera 2011 szept. 04. - 22:28:40
Lee Marvin az egyik legjellegzetesebb arcú és kiállású karakterszínész volt, jórészt westernekbõl és háborús filmekbõl emlékezhetünk rá. Nem volt túl jó tanuló, viszonylag fiatalon beállt a hadseregbe. Megsebesülése után leszerelt, és tkp. véletlenül lett színész, párszor be kellett ugrania kisebb szerepekben. 1951-tõl filmezett, de csak a 60-as években találták meg elõször a jelentõsebb figurák. 1967-ben alakította elõször John Reismant, A piszkos tizenkettõben, s talán ez a szerep jut legelõször eszébe róla a nézõnek. A Cat Ballou-ban nyújtott teljesítményéért 1965-ben megkapta a legjobb férfi fõszereplõnek járó Oscart. Érdekes, hogy egyetlen énekes szerepét a Fesd át a kocsidat! c. 1969-es westernben vállalta, dala aranylemez is lett. A továbbiakban változó színvonalú filmekben játszott, elsõsorban zsánerfilmekben (kalandfilmek, háborús mozik). Meglehetõsen fiatalon, 63 évesen hunyt el, szívrohamban.