Színház

Bors néni

előadás, 1 felvonás, magyar, 2009., 3 - 99 éves kor között

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

Bors néni visszatér! Nemes Nagy Ágnes halhatatlan mesealakja, akit Dayka Margit formált meg varázslatosan a színpadon, 1978-ban indult el hódító útjára. A meséből állandóan versbe átcsapó játék főszereplőjének megalkotásakor a költőnőt saját pöttömnyi bejárónője ihlette, hogy megteremtse a gömbölyded, kedves, temperamentumos, gyermekimádó dédnagyi figuráját.
De kicsoda is valójában Bors néni? Virágait ápolgató, kertjében üldögélő, egyszerű nénike csupán, aki háztetőnyi magasban lévő kertecskéjét gondozgatva karóráján méri, hány perc alatt fut fel a futóbab a karóra? Vagy inkább varázsló, határtalan jóságú, látszatra kicsit koros - pedig mindössze nyolcvan esztendős - tündér, aki fent lakik a padláson, s harminchárom szobájának harminchárom ablakából kitekintve akár harminchárom világot is beláthat? Aki kendőjével tisztogatja a hold képét ha foltos, és minden kedden kézenfogva sétál vele az égen? Ami bizton állítható: Bors néni bűbájos, nyelvileg is páratlan megformáltságú és játékosságú történetei mindenki szívébe belopják magukat.
Nemes Nagy Ágnes kis meséi és gyerekversei szinte kínálkoznak, hogy a címszereplő 80. születésnapjának alkalmából a személye köré font tündéri-mitologikus világból a gyerekek közreműködésével egyfajta játszóházhoz hasonló előadást hozzunk létre. Produkciónkban a gyerekek játszótárssá válnak, színész és néző, felnőtt és gyerek valódi szerepet játszanak egy mesebeli születésnapi ünnepségen. Célunk, hogy megőrizve a kétoldalú nyitottságot, érzelmekben és gondolatokban egyaránt tartalmas előadást hozzunk létre, melyben a játékot az az örömteli érzés élteti, amit gyerek és felnőtt tapasztal, amikor egymásban társra talál.

A(z) Pécsi Harmadik Színház előadása

Bemutató időpontja:

2009. május 31., Pécsi Harmadik Színház

Stáblista:

Hozzászólások