Színház

Diótörő

balett, 2018., 10 - 99 éves kor között

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

A Diótörő olyan, szinte mindenki által ismert „örökzöld” balett, amely karácsonykor a szeretet ünnepét varázsolja a színházakba és melegséggel tölti el az emberek szívét, lelkét.

Valamennyi korosztályt megszólító, nagyívű táncszínházi műről van szó, amely egyfajta „családi balettnek” tekinthető. Színpadra állításával a Székesfehérvári Balett Színház társulatának az az elsődleges célja, hogy Székesfehérvár és Fejér megye színházat és táncot szerető közönségének saját Diótörő előadása lehessen.

A Diótörő története – olvasatomban, a balett klasszikus verziójától eltérő módon – nem nagypolgári, hanem kispolgári családi körben játszódik, és a hétköznapok szürke, gyakorta monoton és olykor szeretetről megfeledkező világát szeretettel átszőtt humorral fűszerezve állítja szembe az ünnepnap színekben gazdag varázsvilágával. Ez a szándék éppúgy megmutatkozik a balett egymással szembeállított színpadképeinek, illetve jeleneteinek kontrasztjaiban, mint a koreográfiában.

Karácsony ünnepe többek között arra is emlékeztet bennünket, hogy ha szeretet lakozik a szívünkben, akkor életünk bármely napját ünnepként élhetjük meg, és „hétköznapi csodák” történhetnek meg velünk. A Diótörő története azt a gazdag, gyermeki képzeletvilágot jelképezi, amely a fantázia gazdag színpalettájáról, szeretetből szőtt ecsettel képes újra színessé festeni a felnőttek világának hétköznapok által elkoptatott és elszürkült festővásznát.

A Székesfehérvári Balett Színház Diótörő című nagybalettje Csajkovszkij varázslatos zenei világát teszi láthatóvá a koreográfia által „megrajzolt” táncok, valamint azok táncművészeink által történő interpretálása révén.

Táncolják:

Stahlbaum: Fernando Gabriel Luis Luis
Stahlbaumné: Marina Pérez Ahedo / Bokrossy Barbara
Marika: Sara Musumeci / Nina Sninská
Frici: Francesco Vitale Farris / Adam Bobak
Drosselmeyer: Dávid Janík

Diótörő: Erdélyi Zsombor / Francesco Vitale Farris
Szörny: Barna Krisztián / Erdélyi Zsombor

Diótörő herceg: Graziano Bongiovanni / José Blasco Pastor
Mária hercegnő: Cristina Porres Mormeneo / Emma Pérez Sequeda

Boszorkányok: Dusana Heráková, Adam Bobak, Dávid Janík / Liszkai Zsófia, Barna Krisztián, Dávid Janík
Bogarak: Nina Maycas Tarela, Kisbakonyi Anett, Nina Sninská, Liszkai Zsófia / Sara Musumeci, Kisbakonyi Anett / Liszkai Zsófia, Alzbeta Bety Talciková, Dusana Heráková

Hópelyhek: Emma Pérez Sequeda, Nina Maycas Tarela, Marie Vilette, Liszkai Zsófia, Dusana Heráková / Cristina Porres Mormeneo, Nina Maycas Tarela, Marina Pérez Ahedo, Marie Vilette, Dusana Heráková
Hóember: Dávid Janík / Adam Bobak
Spanyol tánc: Emma Pérez Sequeda, José Blasco Pastor / Cristina Porres Mormeneo, Graziano Bongiovanni
Kínai tánc: Liszkai Zsófia, Erdélyi Zsombor / Dusana Heráková, Erdélyi Zsombor
Keleti tánc:Nina Maycas Tarela, Marie Vilette / Marina Pérez Ahedo, Nina Maycas
Orosz tánc: Dusana Heráková, Barna Krisztián / Marie Vilette, Barna Krisztián
Rózsakeringő: Sara Musumeci, Kisbakonyi Anett, Nina Maycas, Nina Sninská, Adam Bobak, David Janík,
Francesco Vitale Farris, José Blasco Pastor / Sara Musumeci, Kisbakonyi Anett / Liszkai Zsófia, Alzbeta Bety Talciková, Nina Sninská, Adam Bobak, David Janík, Francesco Vitale Farris, Erdélyi Zsombor

Bemutató időpontja:

2018. december 14.,

Stáblista:

Hozzászólások