Színház

Gulliver

előadás, magyar, 2007., 3 - 12 éves kor között

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Jonathan Swift világhírű regényét eredetileg felnőtteknek szánta, mintegy politikai provokációnak.
Mára már Gulliver utazásai igazi mesés csodavilág! Koós Iván, Kossuth-díjas bábtervező bábjai és Bródy Vera, Jászai- és Munkácsy-díjas művész maszkjai könnyedén varázsolják a nézőket Lilliputba és az Óriások földjére.
Amíg Lilliput földjén Gullivert emberi alakban láthatjuk, Lilliput lakói pedig bábokként jelennek meg, addig az Óriások földjén Gulliver lesz báb és az óriások pedig maszkot viselő színészek.
Indulhat a kaland Lemuel Gulliver hajóorvossal, aki hajótörést szenved, így kerül Lilliput földjére, ahonnan hazajutását nehezíti a különös lakók ostoba belharca.
Alig, hogy megmenekül e különös szigetről, újabb csodával találja szemben magát a szintén nem túl barátságos óriások földjén.
Ám kalandos és varázslatos játékunk végén főhősünk sorsa, ahogyan az illik itt is jóra, fordul.


"Jonathan Swift egykori politikai gúnyiratának meseváltozatát nem először láthatja a gyerekközönség.
A hatvanas-hetvenes években nagy sikerrel játszotta az Állami Bábszínház Rátonyi Róbert főszereplésével.
2003-ban a tatabányai Jászai Mari Színház tűzte műsorára. Mindkét előadásban, ahogy az idei bemutatóban is a bábokat a Kossuth-díjas érdemes művész, Koós Iván, a maszkok pedig Bródy Vera, Munkácsy-díjas művész munkái. Ahogyan a tatabányai előadást, úgy a Fogi színházának idei bemutatóját is Pille Tamás rendezi, aki ezúttal teljesen más élményt ígér.
Barabás Árpád zeneszerző még két szatirikus himnusszal bővítette a zenés betéteket, a kubista hatású díszlet a rendező saját tervezése, a librettó pedig néhány frappáns és groteszk jelenettel bővült. Az alkotók viszont megtartották azt az egyedi elgondolást, hogy amíg Gulliver a lilliputiak földjén emberként jelenik meg - a lilliputiak pedig apró bábok formájában -, az Óriások földjén mindez pont fordítva történik. Az Óriásokat "kosárfejű" színészek alakítják, az Oxfordban végzett hajóorvost pedig a színész, bábumása kelti életre.
A mókás mesevilág és Pille Tamás sajátos, operettes fogalmazásmódja között megtalálható Swift mondanivalója: az individuum és az autokrata államrend közötti antagonisztikus ellentét."

Máté Csaba írása

A(z) Fogi Gyermekszínház előadása

Bemutató időpontja:

2007. május 7., Fogi Gyermekszínház

Stáblista:

Szereplők

Lilliputi rendőrfőnök (Óriás Király)
Lilliput Királya (Óriás tudós)
Lilliputi Királylány (Óriás Királylány, Óriás Királynő (hangja))
Delidél Herceg (Lilliputi Hoppmester, Óriás Hoppmester)

Hozzászólások