Színház

Kaleidoszkóp Hommage á Bartók Béla / A meztelen majom

táncelőadás, 2 felvonás, 120 perc, 2021., 12 éves kortól

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Idéző 1.84 - Gera Anita/DanceLab előadása.

Kaleidoszkóp

Hommage á Bartók Béla

Az Idéző 1.84 Társulat és Kiss-B. Ádám és Szabó Marcell és Bartók Béla örök érvényű műveiből tervez egy rendhagyó estet, melyben a zene és a tánc méltán tiszteleg a híres zeneszerző alakja előtt.

Betekintést nyerünk a magyar idők történeti „kaleidoszkópjába”, mint színesen kavargó változások gyors egymásutánjába, a magyar néptáncok férfi világán keresztül. Bartók Béla klasszikus zongorára és hegedűre írt műveiből egy színes válogatás, két világ, két férfi táncszóló, két városi- verbunkos mikrokozmosz és végtelen variációi.

Egyéni, sajátságos hangon tervezzük aktuális néptánc-színházi bemutatónkat egy felvonásban, körüljárva a nagyvárosi létünk és a magyar hagyományos kultúra relációit. A színpadi alkotói folyamatban megkoreografáltuk a tradícionális népi hegedűn megszólaltatott tánczenéket és a belőlük merítkező zongoradarabokat is.

…nem járhatnánk ezen a úton a bartóki örökség nélkül…

feladatunk a méltó emlékezés és a továbbhaladás…

Szabó Marcell gondolatai:Bartók Béla zenéje sokszor neoklasszicizáló és folk egyszerre. Szóval egyszerre épít az univerzális (európai) zenei hagyományokra, a magyar gyökerekre (a népzene által) és újítja azt meg sajátos hangvétellel, "hagyománytisztelet és megújulás". Bartók az a szerző, akinek a zenéje pont azért lesz időtlen és örök érvényű, mert tradíció, nemzeti szellem és újítás egyszerre van jelen zenéjében, így az mindenkinek szól, tartalma univerzális.

A meztelen majom

#tudás#tapasztalat#tény#hit#hiedelem#meggyőződés#közösség#elképzelés

#ismeret#gondolat#kommunikáció#közös#akció#nyelv#hiedelem#tudás#ismeret#hiedelem#tudás#ismeret#meggyőződés#tény#elképzelés#tapasztalat#hit#közösség#elképzelés#tény#hit#közösség#hiedelem#tapasztalat#ismeret#meggyőződés#közös#nyelv#akció#komunikáció#tudás#tény#közös#elképzelés#ismeret#gondolat

Kaleidoszkóp - Hommage á Bartók Béla
Zene: Bartók Béla, Kiss-B. Ádám, Szabó Marcell Fénytervező-technikus: Patai Roland
Tánc és koreográfia: Ifj. Zsuráfszky Zoltán, Tókos Attila

Támogatók: NKA IZP program, Nemzeti Táncszínház, Magyar Művészeti Akadémia

A meztelen majom
Előadók: Béky Emma, Birta Márton, Bot Ádám, Nagy Noémi Gizella, Szirtes Krisztina, Tőkés Imola
Zene: Kovács Jeromos
Fény és látvány: KGP
Koreográfus: Gera Anita

Bemutató időpontja:

2021. július 20.,

Hozzászólások