Színház

Koronázási Szertartásjáték - IV. Béla: Az élet magja

történelmi játék, 2019., 12 éves kortól

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

Az Árpád-házi királyok élet és koronázási történetéről szóló sorozatunk ezévi epizódja IV. Béla lesz. A Koronázás ceremóniájának hiteles középkori források ihlette megidézése közben látványos jelenetek mesélik majd el a tatárdúlás történetét, amelynek szereplői között természetesen megjelenik majd a királyi pár szent gyermeke, Margit is. A neves színészek, táncosok, a Szirtes Edina Mókus vezette zenészek mellett részt vesz a produkcióban a Rákóczi Szövetség által szervezett 80 határon túli lelkes fiatal önkéntes is, akik a történet hátterének színes forgatagát adják.

Gondolják csak el, 1241-ben a bajorországi Niedraltaichi kolostor évkönyvébe a szorgos barát kezek ezt jegyezték: A Magyar Királyság 350 év után megszűnt létezni! Tévedtek. IV. Béláé az érdem, hogy ez mégsem így lett. Ezért hívjuk őt a második honalapítónak. E dicsősége mellett azonban volt életének egy másik heroikus és kevésbé ismert küzdelme is: tragikus, véres harca saját fiával, aki később V. István néven követte a trónon. Ennek titkairól azonban meséljen inkább az előadás, amelynek jelmondatát a középkori szertartás szövegéből idézzük, hogy ennek szellemében cselekedhessünk évről évre:
"A LEROMBOLTAT ÉPÍTSD FEL, A FELÉPÍTETTET ŐRIZD MEG!"

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

10/10
Tháli1 2019 okt. 02. - 15:05:55 10/10
"ahogy azt Gárdonyi Géza is megtette, emléket lehet állítani Margit életének… Megannyi érdekes élethelyzet, belesűríteni másfél órába, szinte lehetetlen.

A Szikora János vezette alkotócsapat azonban remek érzékkel, válogatott színházi és technikai megoldásokat felvonultatva 90 percben mesélte el IV. Béla koronázásának történetét, fiatalkorát és idősebb éveit. Minden fontosabb állomásból láthattunk egy-egy motívumot, és egy lendületes, mégis drámai előadásban elevenedett meg a szemünk előtt a magyar történelem. A főbb szerepekben Lábodi Ádám, Kubik Anna, Varga Lili és Sághy Tamás brillíroztak, Horváth Csaba pedig eszméleten koreográfiával biztosította, hogy a „tatárjárás” minden néző számára emlékezetes jelenet maradjon."/2019 Augusztus 31 Deszkavizio Malik Andrea/