Színház

Mátyás király juhásza

zenés játék, 2018., 3 - 10 éves kor között

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Soha, egyetlen királyunkról sem maradt fenn annyi, igazságról, becsületről, helyes- és jó döntésről szóló történet, mint éppen Mátyás királyról, aki a történelem lapjain túl jelentős helyet foglal el magának a mese- és mondavilágunkban is. Száznál több leírás, elbeszélés őrzi az Igazságos jelzővel ellátott magyar király történeteit. Most Mátyás király születésének 575., királlyá választásának 560. évfordulója alkalmából kerül bemutatásra Jékely Zoltán-Kocsár Miklós: Mátyás király juhásza c. mesejátéka.
Az igazmondásnak megvan az a hátránya, hogy rossz fényt vethet ránk az őszinteség! A hazugságnak megvan az az előnye, hogy ha csak mákszemnyit is, de időt nyerhetünk vele.
De érdemes-e nem igazat szólni, ha valamit rosszul csináltunk? Érdemes-e többet adni mások rólunk alkotott véleményére, mint saját becsületünkre? Mert az igaz beszéd becsület dolga, a becsület meg Istentől van, mindenki megkapja, mikor megszületik, aztán úgy gazdálkodik vele, ahogy akar. Lehet jól, rosszul, „zötykölődősen", vagy vívódva, mint a Juhászlegény, akinek nagyon megtetszett a Burkus király fekete lánya...

A(z) Gárdonyi Géza Színház előadása

Bemutató időpontja:

2018. október 16., Gárdonyi Géza Színház

Stáblista:

Szereplők

Mátyás király
Burkus király
Kunigunda, a lánya
Furtagyi, a tudós
Berengár, udvarmester
Baraboly, vitéz
Vakáciusz, tudós
Juhász anyja

Alkotók

Hozzászólások