Színház

Peer Gynt

előadás, 150 perc, magyar, 2017., 14 - 16 éves kor között

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Komplex részvételi színházi előadásunk a részvételt, az érzelmeken, gondolatokon és cselekvésen keresztüli közös gondolkodást helyezi a középpontba.
Nem a teljes Ibsen-drámát dolgoztuk fel, hanem a közös egyeztetések alapján a dramaturg és a rendező készítettek egy olyan szövegváltozatot, mely a történetet Ase haláláig meséli el.
Mielőtt idáig eljutunk a darabban, több olyan pontot is beépítettünk az előadásba, mely egyfajta kinyitásként szolgál, vagyis a résztvevők (akik lehetnek középiskolások vagy felnőttek) intenzíven kapcsolódni tudnak a látottakhoz, mélyíthetik korábbi tudásukat a felkínált problémáról.
Mi a valóság és fikció viszonyát, illetve a menekülés a valóság, önmagunk és a felelősség elől témaköreit helyeztük a középpontba, mert úgy gondoltuk, hogy ezek ?zsigeri szinten? érdekelhetik a célcsoportjainkat.
A résztvevőknek a játék elején lehetőségük van, hogy három kulcsfogalom (valóság ? fikció ? felelősség) kapcsán megalkossák saját asszociációikat és ezeket felírják az előadás díszleteként működő ajtókra. A menyasszony elszöktetése után a vőlegény apjával kerülhetnek interakcióba, majd a Görbével való találkozás közben maga Peer szólítja meg a résztvevőket, aki mintha önmagával beszélgetve próbálná megérteni mi is történt vele Dovre Papa birodalmában, mit jelentenek a manókirály rejtélyes szavai.
Ase halála után mintha megállna az idő, a résztvevőkkel közösen ezt a pillanatot nagyítjuk ki és vizsgáljuk meg: most mi lesz? Peer a résztvevőkkel együtt gondolkodik azon, hogy menni vagy maradni lenne jobb (milyen érvek szólnak egyik vagy másik oldalon), majd arra van lehetősége a játszóknak, hogy kisebb csoportokban egy - a történet három női szereplője és Peer közt lejátszódó ? találkozást rendezzenek meg és próbáljanak ki. Ezek után kerülhet sor a résztvevők és Peer közti rögtönzött találkozásokra, majd a játék végén a negyedik ajtóra kerülnek fel a résztvevők ? a történet kapcsán megfogalmazott - kulcsszavai.

Színészek: Bori Viktor, Kardos János, Milák Melinda, Szilágyi Kata, Tóth Orsi, Terhes Sándor

ARS konzulens: Takács Gábor

A(z) Káva Kulturális Műhely előadása

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások