Színház

Pinokkió

előadás, 1 felvonás, 150 perc, magyar, 2016., 10 - 99 éves kor között

Értékelés:

4 szavazatból
Szerinted?

Gyereknek lenni nem könnyű, bármilyen fából is faragták az embert. Pinokkiót történetesen egy diófa tuskóból, de ez a tény sem teszi kevéssé macerássá számára a cseperedés eseménydús napjait. Így viszont a mese végére fehéren-feketén kiderül, hogy kalandozásai során bátorsága legyőzi-e a veszélyeket, esze a gonosz cselszövéseket és szíve a jellemet megkísértő ármányt...

Lukáts Andor rendezésében Pinokkió izgalmas története magával ragadja az egész családot, együtt járhatjuk végig a faragott kisfiú útját az asztalosműhelytől a Csodák Mezején és a cirkuszporondon át a bálna hasáig, sőt tovább.

A(z) Budaörsi Latinovits Színház előadása

Bemutató időpontja:

2016. március 12., Budaörsi Latinovits Színház

Stáblista:

Szereplők

Táltos Tücsök
Antonio, Mutatványos
Gazda (Csendőr, Léghajós)
I. Nyest, I. Nyúl, Hajóskapitány
II. Nyest, II. Nyúl, Tonhal

Alkotók

Hozzászólások

8/10
FElepHánt 2016 márc. 26. - 17:29:21 8/10
FeHér ElepHánt Kulturális Ajánló Portál www.toptipp.hu

PINOKKIÓ---Lukáts Andor---Budaörsi Latinovits Színház

Mindannyian ismerjük, de színházban csak rettenetes adaptációkat láttunk. Litvai Nelli dramatizálása célratörõ józanságával, köznapi nyelvezetével üdítõ kivétel, Lukáts Andor rendezése hivalkodástól mentes, mértéktartóan okos, közvetlenségével a mese valóságba
ágyazottságát emeli ki. Nincs itt szükség erõltetett abszurditásra, hát nem elég, hogy egy pálcaorrú fabáb megelevenedik?!?
Antonio, Bregyán Péter egy méretes fatörzset hoz Gepetto mesternek, némi pajzán verekedés-imitáció után Ilyés Róbert szakavatottan faragja ki a Pinokkió-nak elnevezett furcsa lényt. Prohászka Fanni különösebb akrobatikai túlzások mellõzésével, igazi értetlen kisgyerekként, pompás belsõ átlényegüléssel állítja elénk figuráját. Kíváncsi, merész és gyors elhatározásra képes, hebrencs jókedvvel járja veszélyes útját.
A díszlet csupán jelzett léc-ácsolatokból áll, fürge váltásokkal jelzi a stációkat, mûhely, erdõ, cirkusz, de még a hatalmas bálnabendõ is érzékletesen felrajzolódik. Kicsit erõltetett a zene, ám a kedves kis Pinokkió dalai így is hatásosak. Nem sietünk, minden jelenetnek el van játszva sava-borsa, átéljük a veszélyeket, de a humor mindent felold.
A népes állatseregletben Böröndi Bence és Chován Gábor nyúlként, nyestként tobzódik, kitelik tõlük még egy Hajóskapitány, sõt egy méla Tonhal is. Gyöngyösi Zoltán az antihumán relációt Csendõrként képviseli, ellenpontja a mesés szférából érkezõ, sugárzó jóságú Tündér: Szoták Andrea.
Sokorai Attila díszlettervezõ jóvoltából Figeczky Bence Pillangója a fejünk fölött röpköd, szárnyalva beszél a magasból, majd könnyedén alakul át földön járó formátummá. A rovarvilág tanultabb képviselõje, a Táltos Tücsök Bohóczky Sára pedáns jótanácsaival leiskolázza a tanulást polgári engedetlenséggel kerülõ, fából faragott hõsünket. A lassú észjárású Macska, Páder Petra társaságában ravaszkodik a Róka: Ódor Kristóf ütõsen intonált orgánummal, kiserdei csúcsragadozóhoz illõ csúcsformában jeleníti meg a kisállatok kiskirályát.
Szegény Gepetto, a nagyszerû Ilyés Róbert a Bálna gyomrában, gyertyafényben üldögélve várja a szomorú véget, persze hogy odakerül a cirkuszi szamárlétbõl éppen csak hogy megmenekült Pinokkió. Az imádnivaló Prohászka Fanni a tengervíz-kúrától bájos gyermekké változik, de tüneményes kislány-volta sem feledteti fabábjának finoman árnyalt, szuggesztív megformálását.
Lukáts Andor rendezésével a Budaörsi Latinovits Színház, íme a legifjabb korosztálynak is megadta a magáét, bár bevalljuk, mi, kicsit korosabbak is remekül mulattunk...