Színház

Top Dogs

előadás, 90 perc, magyar, 2015., 14 - 99 éves kor között

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

Harmincas csúcsmenedzserek munka nélkül. Mindannyian elvesztették az állásukat. A jövőbeli munka reményében részt vesznek egy speciális, személyiségfejlesztő tréningen. Szerepjátékokat játszanak, hogy újra visszakerüljenek az üzleti élet körforgásába. Előadás menedzserekről, de nem csak menedzsereknek!

A(z) Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza előadása

Bemutató időpontja:

Stáblista:

Szereplők

Anna Bosch
Sebastian Silver
Mark Zepter
Patrik Stihl
Emili Schöller

Alkotók

Hozzászólások

8/10
FElepHánt 2016 febr. 14. - 15:50:31 8/10
FeHér ElepHánt Kulturális Ajánló Portál www.toptipp.hu

TOP DOGS----Sebestyén Aba---Dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház

Nem szerettük a darabot. A Kamra azóta is sikeres elõadása, Bagossy László rendezése és az együttes kiváló játéka ellenére sem fogott meg. Valahogy a menedzser-idomítás mûhelytitkai, a kiszolgáltatottság és a burkolt megalázás bemutatása idegen, talán, mert soha nem
kényszerültünk ilyen munkahelyi gettóba. Hiányzik a katarzis, vékonyka a cselekmény, csupán helyzetkép, életkép: életképtelenség. - De most jobban tetszett.
A dunaújvárosiak elõadása megejtõ mozgás-jelenettel indul. Boros Csaba zenéjére Gyõrfi Csaba poétikusan hullámzó pantomimjét látjuk, az elbûvölõ Lapis Erika tréning-guruként hipnotizálja tanítványait és a közönséget. A dedós-szintre degradált álláskeresõk behúzott nyakkal követik a parancsokat, a nevetséges lélekfejlesztést csak egy sistergõ egojú férfiú, Csadi Zoltán zavarja meg. Rövidesen azonban õ is meghunyászkodik, megtudván, hogy éppen most tették ki a szûrét,i, így neki is fel kell készülni az állásinterjúk pokoljárására.
Cserélõdnek a szerepek, mindenkinek jut izgalmas karakter. Tõkés Nikoletta Lilije szinte önmagát rúgja ki, fintorokkal tûzdelt, "tükör elõtti" monológja, mikor a mamájának mesél, igazi gyönyör! Fritz Attila házassági mackós kalandjait ecseteli, Polgár Lilla félszemû burkás sztoriját, a szenvedélyes Gasparik Gábor annyira szerelmes Porschéjába, be sem kell
indítania. David Singer, Gulyás Hermann Sándor, nevének ellentmondva nem énekel, csupán csúcsvezetõi hangját érvényesíti, Kiss Attila az örök siránkozó lúzer portréját rajzolja meg. Lapis Erika, végtelen szuggesztivitású színpadi létezésével, eleven felkiáltójelként gyújtópontja, sugárzó emblémája az elõadásnak.
Sebestyén Aba rendezése szigorúan felépített, pompásan kidolgozott szituációkkal hitelelesíti produkciót, ráadásként reklámpercekre emlékeztetõ, ötletes zsánervillanásokkal dúsítja az anyagot. Vásárlásra ösztönzõ szövegek, groteszkségükben leleplezõ csábító ajánlatok. Tüzes asszonyka veri az urát: "Így vezesse le munkahelyi feszültségeit! - Társadalmi célú hirdetést láttak!". Az együttes kiváló összmunkája, a lendületes tempó végsõ fokon igen élvezetes elõadássá hatványozza a darabot, aki ebben a körben kínlódik, ráismer sanyarú mindennapjaira, aki szerencsés kívülálló, örülhet, hogy csak szemlélnie kell. Érthetetlen miért nem hoznak létre érdekvédõ szervezeteket a multi-rabszolgák? Lehetne sztrájkjoguk,
kollektív szerzõdésük és a többi! Vagy olyan sok az eszkimó? Olyan rafináltak a gaz munkaadók? Tanulmányozásra ajánljuk a ragyogó dunaújvárosi elõadást a kis és nagyobb kutyáknak, a lélekidomár kiképzõknek és természetesen a bekapcsolódásra vágyó, nagyérdemû közönségnek. Megér néhány évadot!