Színház

Tündér Míra

mesejáték, magyar, 2013., 5 - 99 éves kor között

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

A darab klasszikus mesejáték. Ám ennél mégis jóval többet jelent, hiszen napjaink égető kérdéseit veti fel, a természet felelőtlen szennyezésének problémáját, közelebbről az élő vizek veszélyeztetettségét. A darabban áttételesen, a mesei elemek segítségével látjuk az önzés, a kapzsiság határt nem ismerő pusztítását, amely már az egész élővilágot fenyegeti.
De, mint a mesékben kötelező, van megoldás, és jóra fordul az igazak sorsa. Talán a valóságban is lehetséges, ha már gyermekkorban felhívjuk a gyerekek figyelmét a maguk életkorának megfelelően a víz fontosságára.
Hedry Mária író, költő harmadik színpadi művének egyik fontos üzenete az, hogy óvjuk, vigyázzuk, becsüljük meg a természeti értékeinket, különösen a tiszta vizet. Az írónő elmondta: igazi népmesei hősök segítségével elevenedik meg Tündér Míra története, a jó és a rossz harca.
- Tündér Míra klasszikus mesejáték, Holnemvolt ország királyával, Tündér Rózsa királynéval, udvari bolonddal, gonosz varázslóval, halászlegénnyel, kígyóval, varanggyal. Érzékelhetjük ebben a történetben, az ember hogyan fosztja ki anyagi haszonért a természetet. Látjuk, hogy az önzés, kapzsiság, miként fenyegeti az élővilágot. Ám, mint a mesékben, van megoldás, és jóra fordul az igazak sorsa. A történet tanulsága szerint mindez a valóságban is lehetséges, ha időben felhívjuk a gyermekek figyelmét, a maguk életkorának megfelelően környezetünk megóvásának, illetve a feltétel nélküli hűség, az önfeláldozás, a bátorság és a valódi értékrend fontosságára - hangsúlyozta Hedry Mária. A Tündér Míra című mesejátékban Gáspár Kata lesz a címszereplő. A fiatal színésznő nagy örömmel érkezett a Petőfi Színházba játszani.
- Vendégelőadásban már szerepeltem ezen a színpadon, a Karinthy Színház Tudós nők című produkciójával voltunk itt. Ebben a darabban együtt játszottam Oberfrank Pállal, aki felhívott, hogy van egy szerep számomra a Tündér Mírában, ha ráérek ebben az évadban. A Nemzeti Színházban hét évadot töltöttem, mindig éves szerződéseim voltak, s ez most lejárt, így igent mondtam. A sors furcsasága, hogy amint szabadúszó lettem, s elvállaltam a veszprémi feladatot, telefonált Karinthy Márton, hogy ő is számít rám egy előadásban. Mivel egy időben lett volna az a premier a Petőfi színházas bemutatóval, de az első felkérés Veszprémből jött, így ezt a munkát választottam - mondta Gáspár Kata, aki pályafutása alatt szerepelt már mesedarabban, ám főszerepet még nem játszott ilyen jellegű produkcióban. Ezért nagy izgalommal és kíváncsian várja a veszprémi gyermekközönséggel a találkozást és reméli, hogy jól fogadják majd az előadást.

Tartalom:
Holnemvolt országot veszély fenyegeti...
Különös dolgok történnek a palotában: a királyné pár éve eltűnt, a kertben a virágok kővé váltak, mióta Lodovico, a gonosz varázsló lett a király főminisztere. Mírát, a királylányt néhány hete száműzetésbe küldte édesapja, mert hízelgő szavak helyett a királyt születésnapján egy korsó vízzel ajándékozta meg. Lodovico ráveszi a kapzsi és könnyelmű királyt, hogy gyártsanak a tó és folyó vízéből aranyat, drágakövet. Megígéri, hogy a világ leggazdagabb királyává teszi, cserébe Míra kezét kéri, így akarja megszerezni a hatalmat. Terve az, hogy elpusztítsa a természetet, helyette műanyag világot akar teremteni a maga számára.
S valóban, az aranycsináló gépek tönkreteszik az élővilágot, a vizek mindenütt szennyesek, mérgezettek lesznek. Danika, a kis királyfi is megbetegszik. Míra álruhában próbálja megmenteni az országot. Segít neki Jankó, a halászlegény, a palotában Orsolya, a királyi család dadusa és férje Tóbiás, az udvari bolond. Az izgalmas történetben megjelennek a titokzatos mesefigurák, a varázskút, a teknős, a sárkány és a kígyó, hogy részt vegyenek a gonosz elleni harcban. Ismeretlen csodadoktorok érkeznek a palotába Danikát meggyógyítani. Kik lehetnek ők?... A vizek fellázadnak, megfenyegetik a királyt és végsőkig éleződik a küzdelem jó és gonosz között.

A(z) Veszprémi Petőfi Színház előadása

Stáblista:

Szereplők

Holnemvolt ország királya
Tündér Míra (a leánya)
Orsolya (a gyermekek dajkája, Tóbiás felesége)
Tóbiás (udvari bolond, kincstárnok)
Lodovico (gonosz varázsló, Holnemvolt ország minisztere)
Jankó (halászlegény)
Tündér Rózsa királyné
Folyó (Kígyó)
Tó (Varangy)

Alkotók

Hozzászólások