Színház

A csemegepultos naplója

színmű, magyar, 2014.

Értékelés:

33 szavazatból
Szerinted?

"A lókolbászok akarták így. A lejárt májasok. A kolozsvárik. Ők mentettek meg, hogy újra embernek érezhessem magam." - A fiatal pesti író egy szép napon két dolgot határoz el: hogy egyedülálló lesz és hogy csemegepultos lesz. Hogy színt vigyen az életébe. Beleveti magát Budapest - és a Vásárcsarnok - sűrűjébe. Egy darabig minden jól alakul... Gerlóczy Márton regényét Ötvös András eleveníti meg, a kolbászok, a májasok, a kolozsvárik segítségével.

A(z) Orlai Produkciós Iroda előadása

Bemutató időpontja:

2014. július 10., Orlai Produkciós Iroda

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

10/10
dt9250 2023 dec. 10. - 08:12:13 10/10
Partnerem a 3 ajánlott színdarabból ezt választotta, őszintén szólva picit csalódott voltam, hogy "megint egy egyszemélyes darab" (előtte nem sokkal láttuk a Meg se kínáltak-ot).

Majd egy olyan este kerekedett, amit csak a mögöttem ülő hölgy folyamatos nyihogós nevetése zavart kissé... de még az sem tudta elvenni a kedvem! :)

A darab REMEK, a szöveg REMEK, Ötvös András REMEK, szerintem végig megvan a "flow" is (jó az ütem), amúgy meg nagyon mai, nagyon modern (a beszólások csúcsa nálam a nagyervines volt :))) , miközben maga a cím "csemegepultos" már retrós kicsit, de talán a(/egy) Vásárcsarnokban ilyen szempontból valahol meg is áll az idő (vagy lassabban halad).

Nálam ez 10 pontos
5/10
Krisztina Koltay 2016 márc. 18. - 10:48:00 5/10
Az elõbb tévesen szavaztam, a szavazatom 12.
Eötvös András színész kíváló volt, szerintem a darab sikere nagy mértékben az õ érdeme!
8/10
kisdubos 2015 okt. 08. - 15:40:50 8/10
nagyon jó darab ügyes megoldásokkal. ízlésesen szlalomozik a monodráma és a standup között - mondom úgy, hogy irtózom a magyar standuptól. és le a kalappal ötvös andrás elõtt.
10/10
zoltanpaszinger 2015 júl. 23. - 09:14:03 10/10
Fantasztikus darab!
6/10
elszabó 2014 dec. 07. - 12:56:46 6/10
Beszólós életképek sodródó mai magyar hétköznapjainkról, de nem több. Maximum annyival, hogy Ötvös Andrásnak tényleg nagyon testhezálló a szerep és bábszínházi elemeket is használva remekül játssza el a többi szereplõt is. Olykor lendületesebb, olykor lankadtabb a folyam. De semmiképp nem kultdarab.
FElepHánt 2014 szept. 22. - 20:37:49
FeHér ElepHánt Kulturális Ajánló Portál www.toptipp.hu

A CSEMEGEPULTOS NAPLÓJA---Göttinger Pál---Orlai---Jurányi

Már felolvasószínházi formában is nagyot ütött Gerlóczi Márton walraff-i vállalású munkanaplója, a csarnoki húspultos eladójának irodalmi szférákba emelt hétköznapi tragikrónikája. Göttinger Pál rendezése a "gesammtkunst" összmûvészeti eszközeinek bevetésével elképesztõ produkcióvá hatványozta. Mobil díszlet, bábozás, virtuóz kellékhasználat, zene, hangmodulációk, pantomim, na meg a legmélyebb rétegeket is feltáró, fantasztikus színészi játék. Mindezt egyetlen személy élteti: a monodrámai csúcsra hágó Ötvös András.
A szomszéd nénit törlõrongyból, Joli kartársnõt papírmaszkból formázza, a beázással fenyegetett, az alatta lakó szépséget kapucnis dzsekijébõl, tucatnyi szereplõt jelenít meg egykezes bábtechnikával.
Játszik a teljes árúkészlet, virslifüzér feszül a légben, tüzelõállásban rúdszalámik meredeznek, pattog a pejsli, arat a lókolbász. A parizertömb nyugdíjas reklamálót formáz, a véreshurkák násztáncot, az ölnyi füstölt sonka minden vágyak tárgyát, a nõi princípiumot.
Ötvös András szédületes deklamációja 42 oldalnyi szövegbõl alkot másfél órás permanens monológot, melyet csak az eszméletlen hangváltásokkal életre keltett, kliensekkel vívott szócsaták és a szerelmi dialógok szakítanak meg. De felbõdül a részeg szomszéd, torokhangon sziszeg az öregasszony, szepegnek, bájolognak a lánykák, de még a szûkagyú szülõk is szóhoz jutnak. Beillik egy össznépi hangjátéknak...
Tartja az erõnlétet, vadul súlyzózik, leveti magát a hídról, billenõs teherautó-platóról zuhan a földre. Végigszáguldja az elõadást, jelenetrõl jelenetre forgatja el a keretes díszletet, amely hol az a bizonyos húsokkal rakott csemegepult, hol kocsma-sarok, vagy éppen a sivár randikra váró albérleti szoba.
Mert néha azért jönnek a lányok. Az egyik a végkifejletben árulja el, hogy nem lehet, van valakije, csak most éjszakás, tûzoltó..., a másik lelkes és boroskólát rendel, kiábrándítóancvidéki, de egyszer mégis összejön valami a házbéli ismeretséggel.
Felvonul a vevõk dicstelen csapata. A ZsírÓriás ugyan tekintélyt parancsol, a mobilozva letegezõ menedzsert viszont móresre tanítja. Komikus, abszurd, helyenként szürreálba hajló epizódok fergeteges áradata. A rendkívül érzékenyen válogatott zene észrevétlenül árnyalja az atmoszférát, slágerek, sanzonok, dübögõ tuc-tuc váltakozik. Mikor a szomszéd nénit tepsiben húzza ki az elfekvõbe, bachi csellószó dermeszti meg a tragikus pillanatot.
Jön a nyugdíjas hölgy, 95 Frt-ja van felvágottra, de az ötöst otthagyja borravalónak... és még mindig ez a varázsos zene szól.
A Szeretet Ünnepe hajszolt pánik, mindenki mindent vásárol tomboló õrületben, szilveszterkor fokozódik az iram, virslihegyek tûnnek el a szatyrok mélyén, a Csemegepultos egyre gyorsulva ordítja végtelen tirádáit, egyre veszettebb tempóban forgatva az egész színpadot, - a diabolikus végítélet másnapján a végszó: "felmondtam."
Hipnotizáló játék, félelmetes humor, tébolyító szórakozás, Ötvös András és a rendezõ Göttinger Pál összmûvészeti remeklése.