Színház

A katona története

opera, 2023.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Az orosz folklór egyik gyöngyszemének újragondolása: vágyakkal, kísértésekkel, csalással és cselvetésekkel, rímes prózában, zenével, tánccal és bábokkal. Groteszk mese kerekedett belőle rímes prózában, tánccal, élőzenével és bábokkal.

A mi verziónkban orosz katonák mesélik el egymásnak Joszip, a szökött katona történetét.

A katonáknak minden korban és minden háborúban hasonló borzalmakkal kell megküzdeniük. Elszakítva a családjuktól és a szülőföldjüktől, egy gyilkos gépezet érzéketlen fogaskerekeivé válnak és mire hazajutnak, ha hazajutnak, már nem azok, akik voltak.

A direkt mai utalásoktól tartózkodunk, aki pedig ilyesmit vél felfedezni az előadásban, tudja a véletlen művének.

A Budapest Sound Collective hazai fesztiválok rendszeres fellépője. Repertoárja eklektikus, előadásaira jellemző a kísérletezés és az új koncertformák keresése, a hagyományos típusú koncertektől az összművészeti alkotásokig. Alapítója és művészeti vezetője Dubóczky Gergely.

Gardenö Klaudia Svédországban született, Szlovákiában nevelkedett magyar nemzetiségű fiatal alkotó. Színház és bábrendező szakra járt a Színház- és Filmművészeti Egyetemre, diplomáját a svájci Accademia Dimitrin szerezte meg. Projektjeit meghatározza a multimedialitás, a különböző műfajok, stílusok, művészeti ágak összekapcsolása.

Igor Stravinsky Charles-Ferdinand Ramuz műve nyomán, Lackfi János fordításának felhasználásával.

Rendezőasszisztens: Bíró Glória

Zenekar: Budapest Sound Collective (Bíró Ágnes, Fejérvári Zsolt, Szűcs Péter, Bettermann Jákob, Póti Tamás, Sztán Attila, Maros Ádám)

Bemutató időpontja:

2023. április 14.,

Stáblista:

Szereplők

Zenekar: Budapest Sound Collective (Bíró Ágnes, Fejérvári Zsolt, Szűcs Péter, Bettermann Jákob, Póti Tamás, Sztán Attila, Maros Ádám)

Alkotók

Hozzászólások