Színház

A Kockavető

előadás, magyar, 2010., 16 - 99 éves kor között

Értékelés:

12 szavazatból
Szerinted?

"Az élet az unalom tengerén elszórt extázisszigetekből áll, és harminc fölött már ritkán látni szárazföldet" - írja regényében Luke Rhinehart az elismert pszichiáter, aki egy nap rádöbben, mennyire a rutinszerű hétköznapok, a gépiesen játszott szerepek kényszerzubbonyában él. Unja magát, unja az életét, így elhatározza, hogy felszabadítja magát és a véletlenre bízza a sorsát. Pontosabban a dobókockára. Különféle opciókat gyárt magának: milyen szerepeket játsszon, miként cselekedjen? Az első, "a Nagy dobás" napjától kezdve nincs számára visszaút, a kocka egyre inkább hatalmába keríti, és kezdetét veszi életének kiszámíthatatlan, szeszély diktálta zűrzavara.
A Kockavető éles humorú, provokatív, helyenként meglehetősen szalonképtelen regény a korai hetvenes évekből. Véletlenről, elvakultságról, vallásról, szabadságról, kutatásról, az emberi élet megrögzöttségéről szól. Igazi kultregény. Megírása óta aktualitásából nyers és megrázó erejéből mit sem veszített.

2010 - POSZT: A nemzetközi zsűri díja

A(z) Szputnyik Hajózási Társaság - Modern Színház- és Viselkedéskutató Intézet-Labor előadása

Bemutató időpontja:

Stáblista:

Hozzászólások

tribe 2014 ápr. 17. - 07:37:35 Előzmény oszizambo
hát ezzel nem értek egyet. szerintem nagyon jó a könyv is és a darabot is jól átültették. rég nevettem annyit, pedig három éve láttam, de újra megnézném
6/10
oszizambo 2010 okt. 08. - 17:37:46 6/10 Előzmény paksiv
Ha tudom, hogy az író nem a négy magyar, hanem valami õskövületes amerikai, vagy német, még a XI.kerületet is messze elkerülöm. Tessék darabokat írni, nem pedig õsi dolgokat feldolgozni.
10/10
paksiv 2010 máj. 21. - 21:49:51 10/10
Szerintem Bodó nagyon jó rendezõ, és ez a darab az egyik legjobb, amit az évadban láttam. Én korábban nem ismertem a fõszereplõt, de azóta az egyik kedvencem.
9/10
orbus 2010 máj. 18. - 09:00:48 9/10 Előzmény thölgyess
Ha valaki indiszponáltan ül be egy elõadásra, megeshet, hogy egészen mást fog látni, mint a többi nézõ. Thölgyessel ellentétben én egy remek rendezésû, színészileg kifogástalanul kivitelezett, kimondottan erõs elõadást láttam tegnap este, ami mellesleg egyáltalán nem arról szólt, hogy "mindenki bolond". Az összhatás magasról alázta az ú.n. "hivatásos" magyar társulatoktól megszokott színvonalat, ezért aztán a közönség is inkább a vastaps opciót választotta az udvarias tapsika helyett.
3/10
thölgyess 2010 márc. 08. - 18:24:16 3/10
Rossz darab, rossz rendezés. A nagyok epizódszerepekben teljesítik a húzónév funkciót, a fõszereplõ közép-színész reménytelenül viaskodik a szöveg és a szituációk gipszkása-hegyével. Nevetni kéne a vaskos alpári beszólásokba torkolló pszichiáter-dumákon, nem megy, az hogy mindenki bolond, már ugye inkább lerágott már bulvár-téma. Az unalmat egy-egy playback, vagy, ami még rosszabb, énekelt-mozgott álrevû-kép teszi még feltünõbbé. "Õrült" jelmezek, döcögõ üresjáratok. A fiatalok viszönt még így is jók: Tóth Simon Ferenc,Téby Zita, Molnár Gusztáv, Hay Anna. Megérdemelnének egy darabot! Egy rendezõt!!!
apponyi kisasszony 2010 jan. 20. - 13:09:43
Sajnálatos azért, hogy a fordító nevét elfelejtették kiírni! nem kellene ennyire elfelejteni azt, aki az utat kitaposta! jó magyar szokás. sajnálom.