Színház

A kölyök

musical, magyar, 2002.

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

Egy szerencsétlen külvárosi csavargó és egy utcára kitett gyerek a húszas évek amerikai nagyvárosában. Külön-külön nincstelenek, de egymásra találva értelmet kap életük. Erről szól Chaplin a Kölyök című némafilje, mely most musical változatban kerül a közönség elé.

Charlie világképe egocentrikus. Csakis azt veszi tudomásul, ami őrá vonatkozik. Az a kívánsága, hogy mindent azonnal birtokoljon.Emberek és tárgyak azonnal reagálnak: nem hajlandóakazonnal megadni magukat neki. Minden szembesül vele: saját jelentéktelen külseje, főnökei és a rendőrök, mozgólépcsők és a kitömött állatok. A Kutyaéletben Charlie társa egy kutya volt, most viszont első ízben vesz maga mellé egy embert - a kis Jackie-t. Az első jelenetekben Charlie-nak még le kell gyűrnie egoizmusát.

Amikor rátalál az utcára tett csecsemőre, az első pillanatban meg akar szabadulni a tehertől, azután félig rezignáltan, félig örömest belenyugszik sorsába. Charlie és Jackie párbeszédében a Kölyök olyan melegszívű atmoszférát nyer, olyan gazdagon és részletesen árnyalttá lesz, amire a korábbi filmek közül csupán a Kutyaélet utal. Vegyük például azt a megható jelenetet,
amikor Charlie és Jackie álmukban ugyanazokat a mozdulatokat teszik. Az apa és a fia között fennálló szolidarítás diadalt arat a tásadalmon, amikor a Jackie által betört ablaküvegek javításával Charlie egy dollárt keres.

Az ellenséges külvilág ellen most már nemcsak a saját integritását, hanem egy másik embert és kettejük közösségét is védelmezi: ezzel szemben első ízben fordul elő, hogy szabad akaratából is meg tud alázkodni. ezzel válik lehetővé a további filmjeit betöltő tragikum.

A(z) Veszprémi Petőfi Színház előadása

Bemutató időpontja:

2002. október 18., Veszprémi Petőfi Színház

Stáblista:

Szereplők

Chaplin (csavargó)
Kisfiú (Jacky)
Madame Foyer (Betty)
Ted McDuft (Freddy)
Ben Harry (II. Felügyelő)
Rendőr
Ec Tyukowsky (Főpincér)
Med Harry (I. Vizsgálóbíró)

Alkotók

Hozzászólások