Színház

A makrancos hölgy, avagy a hárpia megzabolázása

előadás, magyar, 2011.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

A Makrancos hölgy, avagy egy hárpia megzabolázása Shakespeare remekbeszabott, provokatív és sok tekintetben elgondolkodtató vígjátéka, melyben azt vizsgálja a szerző: egy nő és egy férfi szélsőséges természete feloldható-e egy házasságban. Ha igen, mi az ára? "Ha két tűzvész találkozik, fölemésztik-e haragjuk anyagát? Az orkán növeli vagy kioltja a lángokat?"

Baptista, a gazdag kereskedő addig nem adja férjhez legkisebbik lányát, Bianca-t, ameddig nővérének, a zsémbes, szabad szájú és harcias Katalinnak nem akad kérője... S színre lép a szintén nagyhangú és kemény jellemű Petruchio, hogy a maga által célravezetőnek tartandó "agymosások" sorozatával megszelídítse és báránnyá varázsolja az indulatos és durva Katalint.

De ne feledjük! Shakespeare nem volt nőgyűlölő és ez a vígjáték nem a férfisovinizmus dicsérete. Sokkal inkább a szerelmes lélek kiismerhetetlen rejtelmeinek feltérképezése.

"...A makrancos hölgy és a duhaj legény mintaházaspár lesz. Petruchio megnyeri a fogadást, és ezzel el van veszve. Viheti ágyba asszonyát, aki mert érett, igazi nő, éppen annyira a tulajdona, mint amennyire a végzete."

A(z) Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza előadása

Bemutató időpontja:

Stáblista:

Szereplők

Petruchio
Baptista
Özvegy (fiatal nő)
Hortensio (Litio)
Lucentio (Cambio)
Tranio (Lucentio)
Biondello
Iskolamester (Vincentio)

Hozzászólások