Színház

A mi utcánk

monodráma, 1 felvonás, 70 perc, 2021., 16 éves kortól

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

Valahol a magyar vidéken, valamikor a múlt század végén kóválygunk ebben a többször átkeresztelt utcában, melyet hol Ságvárinak, hol Radnótinak neveztek el, bár lakói csak Görbe utcának hívják. A buszváróban plakátok mutatják a tegnap rendszerének lemeztelenített királyait és a jövő aktuális nyerteseit, de azoknak, akik itt élnek, mindez semmit nem jelent. A panelrengeteg szűk ketreceiből az elhagyott faluba visszakényszerülő lakók, a szocialista nehézipar egykori munkásai a városba már csupán segélyért járnak, ha járnak. De inkább nem járnak. Maguk elől is elbújnak soha be nem fejezett házaikba, messze Istentől, közel saját, összeguberált poklukhoz, munka és méltóság nélkül. Mi maradt nekik? A kocsma, a kannás bor, a mámor, a pultra könyöklő hülyeség, Béres szomszéd lánya. Dorogi lova, amint üvegből issza a sört.
És megmaradt az utca is, nyílegyenesen mutat mai korunk felé, ott áll még mindig, bolyongunk benne még mindig, ahogy ezekben az átokverte sorsokban bolyong Köles Feri miként egy eltévedt antik hős a zsákutcában, miközben felmondja a Tar Sándort, a Mi utcánkat, a Mi életünket, a valóság egy nem is annyira távoli olvasatát. Azokról az emberekről mesél, akik még tudják, mitől lesz hirtelen csend a kocsmában.

Nagybőgőn közreműködik: Szabó Kornél Dénes

 

A(z) Pécsi Nemzeti Színház előadása

Bemutató időpontja:

2021. november 6., Pécsi Nemzeti Színház

Stáblista:

Alkotók

ápr. 21.
  • N. Szabó Sándor terem

Hozzászólások

2/10
toronyház 2023 ápr. 29. - 06:47:25 2/10
Szkénében láttam. Nem nagyon érteni mit mond a színész, első sorban ültem.. Ez nem az én Tar Sándorom volt. Vagy velem volt gond, vagy rossz előadásra ültem be. Az én Tar Sándoromnál nem nyerítenek a nézők, nem vígjátéki szálon fut a történet.