Színház

A mosoly országa

operett, 2 felvonás, magyar, 2005.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

A Sárga kabát című Lehár-operett ma már csak múzeális érdekesség, jelentősége az, hogy Lehár világsikert faragott belőle, mert ebből lett az egyik legnagyobb Lehár-diadal - A mosoly országa!
Liza, Lichtenfels tábornok lánya győzött egy lovasversenyen. Ezt megünneplik a tábornok házában. Az ünnepségen megjelenik Pottenstein-Hatfaludy Ferenc főhadnagy, aki Lizának gyerekkori jópajtása. Sőt több is ennél, mert a maga részéről komoly érzelmeket is táplál és Lizát el akarja venni feleségül. Liza azonban Szu-Csong herceg kínai követhez vonzódik. Érzelmeit eddig gondosan leplezte. Váratlan fordulat történik: Szu-Csongot hazahívják, miniszterré nevezik ki. A hirtelen válás izgalmában Liza nem tud többé uralkodni érzelmein, a herceg boldogan öleli magához, és együtt utaznak Pekingbe.
Szu-Csongot a császár kitünteti a legmagasabb elismeréssel a sárga kabáttal, ezt nagy ceremónián adják át neki.
A konzervatívok vezetője Csang herceg gyűlöli Lizát, felháborodik szokásain és keményen megleckézteti Szu-Csong testvérét, Mi hercegnőt is. Csang kényszeríti Szu-Csongot, hogy az ősi törvények értelmében vegyen feleségül négy nemes mandzsu lányt. A herceg kénytelen ebbe beleegyezni, de csak látszatból. Arra viszont már nem hajlandó, hogy a négy nőnek "igazi" férje legyen, vagy pláne, hogy Lizáról lemondjon.
Liza erről semmit sem tud, de Feri, akit közben attasénak kineveznek Pekingbe, elárulja Lizának a kínai házasság titkát. A hír hallatán Liza elhatározza, hogy megszökik. Szu-Csong őrséget állít az asszony ajtaja elé és megakadályozza a szökést. A fogoly Lizához belopódzik Feri. Célja az, hogy mihamarabb megszöktesse, s ebben Mi segítségére is számít. Menekülés közben útjukat állják az őrök és a miniszter is. A miniszter végül eláll az útjukból és maga mutat utat Lizának és Ferinek. Szu-Csong és nővére a kis Mi - aki reménytelenül szereti a huszárfőhadnagyot - magára marad.

A(z) Békéscsabai Jókai Színház előadása

Bemutató időpontja:

2005. március 18., Békéscsabai Jókai Színház

Stáblista:

Hozzászólások