Színház

A rajongók

színmű, magyar, 2016.

Értékelés:

4 szavazatból
Szerinted?

Robert Musilt prózaíróként tartja számon az irodalmi köztudat. Alapvető főművei csakugyan olyan prózai alkotások, mint a Törless iskolaévei és A tulajdonságok nélküli ember, de a teljes Musil-képhez hozzátartozik az a tény, hogy ez a prózaíró írt két drámát is, közülük A rajongók nemcsak egy kiérlelt, teljes értékű Musil-alkotás, hanem különleges, eredeti drámai mű is.

A rajongók most ősbemutató lesz Magyarországon Szikora János rendezésében, hiszen az országban eleddig soha nem játszották, noha 1993-ban megjelent Györffy Miklós fordításában.

Felszíni rétege intrika: egy házasságtörési história. A szereplők érzelmi-szellemi viszonyai, krízisei, a "vonzások és választások" valóságosak, legfeljebb a házasság intézménye jelent mást a "rajongás" értékrendje szerint, mint a polgári erkölcs számára.

A darab egy jómódú polgári család villájában játszódik. Főhőse két házaspár, ahol a nők testvérek. Az idősebb testvér házába beállít a húga a szeretőjével, akiket a húg férje rajtakapott, és most menekülniük kell, mert a férj gyilkossággal fenyegetőzik. Hosszú diskurzus és lelki tusa kezdődik a két nő között arról, hogy mi a helyes: visszamenni a házasságba, vagy inkább elmerülni az ismeretlen szerelemben? Közben telnek a napok, és a fiatal lány nővére és szeretője között váratlan, és egyre elementárisabb erejű vonzalom alakul ki, majd a nővér megszökik húga szeretőjével. Ekkor a nővér elhagyott férje bevallja a magára maradt lánynak, hogy házasságuk tulajdonképpen csőd volt, mert ő valójában belé volt szerelmes, csak nem volt bátorsága bevallani. Kiderül, hogy évekkel korábbi rejtett érzelmeik közösek voltak. Ennek ellenére a fiatal lány nem él ezzel az új lehetőséggel, hanem egy forró, érzéki pillanatban váratlanul elmenekül. Merre visz az útja? Az öngyilkosságba? A szabadságba? A darab Musil nagyregényeihez hasonlóan talányos nyitottságban hagyja a történet végét.

A bergmanni mélységű szituációk végtelen láncolata, valamint a lelki élet kiismerhetetlenségét intellektuálisan feldolgozni képtelen figurák élethelyzetei lebilincselő élményt kínál színésznek és nézőnek egyaránt.

A(z) Vörösmarty Színház előadása

Bemutató időpontja:

2016. április 23., Vörösmarty Színház

Stáblista:

Szereplők

Maria (a felesége)
Regine (Maria húga)
Josef (Regine férje, egyetemi professzor)
Stader (a Newton, Galilei & Stader detektíviroda tulajdonosa)
Mertens kisasszony
Cselédlány

Alkotók