Színház

A régi ház

előadás, magyar, 2011.

Értékelés:

2 szavazatból
Szerinted?

A régi ház, az Ulwing család otthona több generációt látott már felnőni. Itt élt Anna nagyapja, majd az apja is a családjával. A régi házban él Anna is, aki ismeri a ház minden titkát. A házét, amely túléli a viharos történelmi időket, a háborút, az építést és a költekezést, a nélkülözést, a tűzvészt és az újjáépítést, hogy aztán egy nagy szerelem bizonyságául merüljön feledésbe - vagy maradjon fent mindörökre.
A ház és család története egyértelműen összefonódik, miközben telik az idő, az óra jár és tiktakol, a ház falait pedig titkos, ki nem mondott, meg nem élt szerelmek mállasztják. A felszínen a vagyon megszerzése, megtartása és az elszegényedés megfékezése mozgatja a szereplőket, a mélyben azonban leányok utáni be nem teljesült vágyak, elhallgatott mondatok, súlyos titkok nyomják a férfiak lelkét. A zűrzavarban azonban ott áll Anna: az asszony odaadó hűsége és szeretete ad reményt a fennmaradásra.

Tormay Cécile regénye önéletrajzi ihletésű, mintájául a Fürdő utca 4. számú ház szolgált, melyet Tüköry Hermin kapott hozományul apjától. Itt élt a Tormay család is 1873-tól 1905-ig, itt született Tormay Cécile. A Tüköry bérház helyén ma a Belügyminisztérium épülete áll, mely eredetileg Pesti Magyar Kereskedelmi Bank Székháza volt.

A számos díjjal kitüntetett, ám 1945 után betiltott művet csak a kilencvenes években ismerhették meg az olvasók. A szerzőnő újrafelfedezéséhez bizonyára nagyban hozzájárul szenvedélyes, ám mégis realista stílusa, a női (és a férfi) lélek ismerete, prózájának egyszerű szépsége.

A(z) Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház előadása

Bemutató időpontja:

Stáblista:

Szereplők

János Hubert
Illey Tamás (később Anna férje)
Füger Ottó
Tini mamzel
Ifj. Ulwing Kristóf
Hosszú Zsófi
Walter Ádám (zenész)

Alkotók

Hozzászólások

10/10
Johann 2013 dec. 31. - 11:19:39 10/10
Két esztendeje láttam ezt a darabot a Klebelsberg Kultúrkúriában és érdekes módon akkor nem érintett meg különösebben. Sok idõ, talán egy év is eltelt, amikor a közmédia is sugározta (szerencsére a köztévében az utóbbi években a kultúra és azon belül a színházi kultúra helyzete igen sokat javult). Újranéztem és letaglózott, jóval többet "fogtam" belõle másodjára, egészen a hatása alá kerültem. Különös, hogy nem élõben tett rám ilyen mély benyomást, alighanem egyszerûen kétszer kellett látnom. Illetve idõközben (többször is) láttam a József Attila Színházban Hunyady Sándor Feketeszárú cseresznyéjét, ami (szerintem) a társulat vitán felül legjobb elõadása az utóbbi években. Nagyon érdekes a két mûvet egymás mellé helyezni gondolatban. Egyre inkább úgy vélem, hogy A régi ház ad (egy lehetséges) választ arra a nagy-nagy, nyitottan hagyott kérdésre, amellyel a Feketeszárú cseresznye végzõdik.
De vissza magához az elõadáshoz. Komoly fenntartásokkal ültem be rá annak idején. Fel voltam készülve rá, hogy a szerzõ - állítólagos - "arisztokratikus" stílusa kevéssé tud majd utat találni a mai kor közönségéhez, illetve, hogy elfogultan mutatja majd be saját társadalmi osztályát. Egy kis alapom se volt ilyeneket feltételezni! Egyre jobban röstellem, hogy még nem olvastam semmit Tormay Cécile-tõl. Kár volt másokra hallgatnom a megítélését illetõen.
És nem tudok szó nélkül elmenni amellett sem, hogy a port.hu (hasonlatosan ahhoz, ahogyan korábban pl. Csurka István darabjai esetében is eljárt), egyáltalán nem jeleníti meg itt, a darab adatlapján szerzõként a Tormay Célile-t, így az írónõ adatlapján ez az elõadás meg sem jelenhet. Csak számomra tûnnek végtelenül kicsinyes módszereknek ezek?