Színház

Ábel

zenés játék, 2 felvonás, magyar, 2007.

Értékelés:

2 szavazatból
Szerinted?

"Egyszer álmomban egy százesztendős vénembert láttam, fehér szakálla volt, két olyan szeme, mint a pazar nefelejcs. És megkérdeztem tőle is: mi végre vagyunk a világon? És ő bölcs létére azt mondta nekem: Hát édes fiam, akár hiszed, akár nem, én nem tudom neked megmondani, hogy mi végre vagyunk a világon. Ha te is úgy gondolod, akkor gyere velem, szívesen látlak, folytassuk együtt az utunkat, hátha valahol egy gyermek el találja kottyintani..."

A 15 éves Ábel, akit apja erdőpásztornak ad a Hargitára, elindul a rengetegbe, a rengeteg erdőbe... Ezer mesében indul így egy gyermek a nagyvilágba, az életbe egy tarisznyával, amelyet az édesanyja tömött meg ennivalóval. Ábelnek azonban ravasznak kell lennie, hogy meg tudjon állni a viharos erdőben, melybe az élet kézen fogva fölvezette. Meg kell tanulnia, hogy túljárjon az emberek eszén, és még inkább meg kell tanulnia, hogy a tréfa édes ízével vonja be azokat a dolgokat, melyek máskülönben nagyon is keserűek volnának. Mert ott is, a havasok magányában is megjelenik a pénz, a hatalom, a törvény, az egyház, no meg a szerelem....

Mi célra vagyunk a világon? - csendül fel újra és újra a kérdés. Ábel hosszú utat jár be - a siheder fiúból sokat megélt felnőtté válik -, mire a választ megleli. "Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne:"

A(z) Magyar Színház előadása

Bemutató időpontja:

2007. március 9., Magyar Színház

Stáblista:

Szereplők

Legény
Komisszár
Gergely (az apja)
Édesanya
Bolha kutya
Tekla kecske
Igazgató
Blanka (Ábel szerelme)
Márkus pap
Fuszulán (román rabló)
Surgyelán (román csendőr)
Garmada (zsidó fogorvos)
Kerekes (városi ember)
Győző (városi tanító)
János (városi munkás)

Alkotók

Hozzászólások

Tréfás Emese 2008 dec. 03. - 13:22:09
Szerintem az elõadás az összes gyengéje ellenére nagyon fontos és jelentõs elõadás. Semmi nem pótolja ugyanis az élõszó erejét, sem a csodálatos Tamási Áron-regény elolvasása, sem a regénybõl készült remek film megtekintése. Az élõ színi elõadás volt az, ami hozzásegített engem a regény mondanivalójának a szívemig, a legbelsõ énemig való eljuttatásához. Hálás köszönet a színrevitelért!!!
FEB1 2007 dec. 23. - 17:06:40 Előzmény lola1
Egyszeruen borzalmas volt az eloadas. 10/3.
Kik/mik voltak nagyon jok?

A zene verciki volt, ugyancsak a tancok.

Gemes Antos tenyleg eleg jo volt, bar nemscak 10 evvel idosebb Abelnel, de kb 20-30 kg-val tobb is :)
No es nem tunt ugy, mint akinek koze lenne barmihez, ami kulonbozik a nagyvarosi letformatol.

Bezzeg a kutyat jatszo Oze Aron jol csinalta a dolgat. Szerintem Abelnek is jobban illett volna (hiaba idosebb)

Megis talan az volt a legrosszabb, hogy chips zabalo iskolasokkal probaltak feltolteni a szinhazat. Szegeny gyerekek, ha ilyenen szocializalodnak meg a vegen szamukra is 10/9 lesz az ehhez hasonlo eloadas.
lola1 2007 máj. 08. - 20:46:40
Egyszerûen lenyûgözõ volt az elõadás!!! 10/9 pont.:) NAGYON NAGYON JÓK VOLTAK!! én nem bántam, hogy nem csak az Ábel a rengetegben alapján csinálták meg hanem a másik 2 részt is hozzávették.
Gémes Antos nagyon jól játszott. A tökéletes Ábel..kivéve hogy kissé idõsebb a könyvbeli Ábelnál:) Na és a befejezés.. Miért vagyunk a világon...