Színház

Álom luxuskivitelben

előadás, 2 felvonás, 180 perc, 2022.

Értékelés:

4 szavazatból
Szerinted?

Truman Capote amerikai író Álom luxuskivitelben című kisregénye 1958-ban jelent meg, majd pár évvel később, a filmváltozatot is bemutatták; Audrey Hepburn alakítása nyomán a főszereplő Holly Golightly figurája ikonikus nőalakká vált. A fülledt-züllött New Yorkban a szerencséjét és önmagát kereső naivan bájos, dörzsölt és varázslatos lány, aki maga a féktelen szabadság, aki nem tartozik senkihez, egy nap talán megtalálja azt, akihez tartozhat. Addig pedig issza a koktélokat és tördeli a férfiszíveket. Elsősorban Fredét, a pályakezdő íróét, aki kitartóan és odaadóan igyekszik megszelídítenie ezt a megzabolázhatatlant tüneményt. A Radnóti Színház őszi bemutatójában Sodró Eliza és Rusznák András játssza a főszerepet, az előadást Valló Péter rendezi.

A(z) Radnóti Színház előadása

Bemutató időpontja:

2022. október 22., Radnóti Színház

Stáblista:

Szereplők

Holly Golightly
Joe Bell/Doc
O.J. Berman/Szerkesztő
Mag Wildwood/Rendőrnő
Rusty Trawler/Sid Arbuck
Yosé YbarraYaegar/José unokaöccse/Rendőr
Madame Spanella/Zord főnökasszony
Yunioshi/Riporter

Alkotók

Hozzászólások

filoszemitabélus 2023 febr. 07. - 17:24:12 Előzmény Edmond Dantes
Nem láttam a darabot, de a novellából arra következtettem, hogy Fred maga Capote és azért nem volt köztük semmi erotika, mert Capote langyi volt.
hartenbosh 2023 febr. 07. - 15:41:23
Sodró Eliza, aki máskor valóban remekel, itt nem találta el a figurát, és mivel rá épül az egész, lehúzta magával a produkciót. Nem az a baj, hogy Audrey Hepburnt nem lehet utolérni (nem is kell), hanem az, hogy a mű (darab) szerint Holy lábai előtt hever NY, tehát vélhetően ragyognia kell, de itt sem kecsesség, sem finomság, nőiesség, szépség nem volt tetten érhető, az énekhangról nem is beszélve, a rettenetes smink is rátett egy lapáttal... Voltak jó részek egyébként, de a végén elmaradt a katarzis. Kár érte.
Edmond Dantes 2023 jan. 10. - 10:26:44
Sokan emlékezhetnek még a magyarul azonos címmel és jó régen vetített filmre, Audrey Hepburnnel a főszerepben. Én már csak arra a jelenetre emlékszem, amikor Hepburn azaz Holly a Tiffany's new yorki, 5th Avenue-i áruházának kirakata előtt áll és persze a film híres slágere, a Moon River is máig "megvan". Tudvalévő, hogy a film cselekménye valamelyest, "hollywoodi" befejezése teljesen eltér Capote opuszától. Ellenben Richard Greenberg színpadi adaptációja, amit 2013-ban a Broadway számára készített, híven követi a kisregényt és szellemiségét. Ez utóbbi adaptáció látható Pesten is, a Radnóti Színházban. Holly Golightly vidéki lány, egy manhattani szerényke lakáskát bérel (a kis tér sikerült díszlete/i Khell Csörszt dicséri/k) és gazdag pasasokat húz le kisebb összegekkel. Nem igazán prosti ő, maga Capote "amerikai gésaként" írja le hősnőjét. Megismerkedik a szomszédban lakó Freddel -a regényben csupán "Narrátor"- aki íróként próbál csekély vagy semmilyen sikerrel érvényesülni. Kettejük különös barátsága -nem szerelme!- körül zajlanak a történések, közben előkerül "Doc", aki, mint kiderül, évekkel korábban feleségül vette Hollyt és most visszavinné a vidéki farmra, ahonnan a lány évekkel ezelőtt megszökött előle (is). A Radnóti jó érzékkel hozta ki ezt a darabot, de talán kevésbé jó érzékkel bízta a rendezést a sokszor, sok helyen felbukkanó Valló Péterre. Fő érdeme, hogy hagyja színészeit játszani, ami elsősorban a főszereplő, az ismét nagyszerű Sodró Eliza játékát teszi emlékezetessé. Száz ruhában (jelmez: Kálmán Eszter) és ezer színben csillog, hódít, szenved, őrjöng: remekel. Partnere, a való életben is párja, Rusznák András kevésbé tetszett, mint korábbi alakításaiban. A sok narrációban elég szürkének éreztem, ami néha az előadás lendületét is megtörte és mint Fred is elhalványult partnere vakító fényében. Bravúros beugrással mentette meg az estét László Zsolt, aki a megbetegedett Schneider Zoltán kettős-hármas szerepét vette át aznap; a szöveget részben a szövegkönyvből olvasva. Az előadás előtt Kováts Adél igazgató kérte mindenki megértését, a közönség és a kollégák a végén közös tapssal köszönték meg a művésznek a beugrást. Bálint András, Nagy Márk, Baki Dániel, Martin Márta, Sas Zoltán e.h. és Berényi Nóra Blanka alakította a többi és többes szerepeket, utóbbi még a koreográfiát is jegyezte.
kabbemaar@postafiok.hu 2022 nov. 01. - 07:47:38
Sodró Eliza remekel, a darab a második felvonásban mégis kissé vontatottá válik.