Színház

Álszentek összeesküvése

színmű, magyar, 2015.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

A mű XIV. Lajos korában játszódik a Comédie Française termeiben, a királyi palotában és egy titkos szervezet, az Oltáriszentség Társaság rejtekhelyén. Jean-Baptiste Poquelin Moliére, a történet főszereplője, sikerei csúcsára érkezett drámaíró-színész, az uralkodó pártfogoltja, kései szerelemre lobban fiatal színésznője iránt. Kapcsolata lesz az apropója a körülötte szövődő intrikáknak, kegyvesztetté válásának.

Bulgakov színműve a függés drámája - szokták mondani. Ilyen helyzetekhez vezet, amennyiben a művész nem szabad. Művészete megélhetésének egyetlen lehetősége, így kénytelen eltartói kegyét lesve lealacsonyítani a benne lakozó géniuszt.
Csakhogy az alkotó igazságösztöne s önbecsülése veszélybe sodorja a művész életét, ha sikeres lesz, s megsokasodnak az irigyei. Ilyenkor a legkisebb vétség is végzetes lehet. A szertelen tehetség többnyire megtesz mindent azért, hogy a cselszövői célt érjenek. Moliére szertelen tehetség - Armande Béjart ellenállhatatlan szépség...

A tehetség és a hatalom ellentéte fel nem oldható. A napkirályok és zsenik barátsága tiszavirág életű. Mert az egyik a szabadságot, a másik a rendet képviseli.

A(z) Komáromi Jókai Színház előadása

Bemutató időpontja:

2015. március 27., Komáromi Jókai Színház

Stáblista:

Szereplők

Jean-Baptiste Poqulein Moliére
Madeleine béjart
Armande Béjart Moliére
Charles De La Grange ("Krónika")
Zacharie Moirron (neves hősszerelmes)
Jean-Jaques Bouton (színházi koppantó)
Nagy Lajos (Franciaország király)
Marquis D'Orsigni ("Félszemű")
Marquis De Charron (Párizs érseke)
De Laissac márki (hamiskártyás)
Igazmondó bolond
Bűvész (Hűség testvér)
Philibert Du Croisy (színész, Erő testvér)
Mariette Rivaille (színésznő, Álarcos nő)
Bartholomé atya (vándorprédikátor)

Hozzászólások