Színház

Andromakhé

színmű, magyar, 2014.

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

Stáblista:

Hozzászólások

10/10
FElepHánt 2014 febr. 24. - 16:04:15 10/10
FeHér ElepHánt Kulturális Ajánló Portál www.toptipp.hu

EURIPIDÉSZ: ANDROMAKHÉ Lukáts Andor Sanyi és Aranka Színház

Karsai György "Ókori görög drámák" sorozata után igazán idõszerû volt már egy egész estés színpadi elõadás is, Lukáts Andor merészen egy ismeretlenebbet választott, a tragédia mögött megbúvó komikumot is felvillantva.
Székely Rozi, a szegény elûzött Andromakhé keserves sirámokban ecseteli szenvedéseit, kegyetlen úrnõje, Szilágyi Csenge szigorú fogságban tartja, melyet egyáltalán nem enyhít a bájos Móga Piroska együttérzése. Sziszegõ szipirtyóként Andruskó Marcella újabb oldaláról mutatkozik be, az expozíció találékonyan ágyaz meg két hatalmas férfiegyéniség röhejbe fúló összecsapásának.
Nagy Dániel Viktor sokoldalú kiválóságát, a Sanyi és Arankán kívül és belül, már régesrég megismertük, de most olyan partnert kapott, aki mondatainak súlyát öregesen sunnyogó, ám annál keményebb riposztokkal hatványozza. Pallag Márton, a Színmûvészeti Fizikai Osztályának végzõse, robusztus energiákkal, találó karakterrajzzal hozza az aggastyán apóst,
kettejük szócsatája Euripidész, a rendezõ Lukáts Andor és a játszók páratlan remeklése. Szofisztikus elmeéllel, a groteszk humor kacskaringós ösvényeit járva, újabb és újabb gondolati csavarokkal próbálják igazukat bizonyítani, tartósan terhelve nevetõizmainkat.
De a folytatás is tartogat meglepetéseket. Miklós Marcell markáns jelenléttel abszolválja figuráját, a színiegyetemista Jéger Zsombor pedig magabiztos játékával tûnik ki. A megmentõ kékesen derengõ, angyali fényben lép elénk: Fekete Réka-Thália gyönyörûséges
deklamációval, sugárzó szépséggel testesíti meg a Jó diadalát, szuggesztív lénye mennyei felkiáltójelként tetõzi a nagyszerû elõadást.