Színház

Appassionata

előadás, magyar, 2006.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Háy, Molnár Ferenc után a világszerte legismertebb és legtöbbet játszott magyar színpadi szerző, akiről ennek ellenére mostanában keveset hallottunk. Az ünnep színházi eseményei között drámája végre kellő reflektorfényt kap. Főszereplője Viktor, akit letartóztattak versei és röpcédulák terjesztése miatt, a gyönyörű és híres zongoraművésznő, Brigitta, aki hat éve disszidált és most visszatért, hogy kiszabadítsa a Kádár-kormány börtönéből forradalmár, költő férjét. Kettejük szerelmi története bontakozik ki politikával, árulással, megvesztegetéssel, boldogtalansággal, bátorsággal és fontos eszmékkel átitatva egy olyan korban, amikor saját maguk megtagadása lehet a szabadság ára.
1957-ben járunk, a kérdés, hogy vajon a Brigitta eléri e célját, hogy kiszabadítsa Viktort, a forradalmárt, vajon a kihallgatáson megtöri e Viktort az őrnagy, aki az új hatalommal való együttműködést kéri cserébe, vajon a legjobb barát (Károly) vállalja e felelősségét, vajon miért hagyta el az országot Brigitta évekkel ezelőtt és dobta el magától a szerelmet a nyugati csillogásért cserébe, vajon segít e az édesanya (Mami) és a régi öreg barát (Marcell) közbenjárása, vajon mennyire lojális Viktor és Brigitta?
Háy Gyula darabja mindezekre választ ad, remek szereposztással elevenedik meg az 1956-os évek után szinte mindennapi kérdéseket boncolgató dráma. A konfliktusok súlya, hőseinek morális, szellemi nagysága, az egyetemesség szintjére emelő katarzis olyan, akár egy görög tragédia.

A(z) Budapest Bábszínház előadása

Bemutató időpontja:

2006. október 27., Budapest Bábszínház

Stáblista:

Hozzászólások

bluebird 2012 ápr. 07. - 14:39:38
APPASIONATA