Színház

Az élet értelme

előadás, 60 perc, magyar, 2009.

Értékelés:

3 szavazatból
Szerinted?

Csak nem képzeled, hogy rögtön az első mondatban elárulom.
Akkor hol marad az erőfeszítés?
Hát nem az az értelme az egésznek?
Elmélyülni valamiben, feltenni rá az életed, csinálni százszor és ezerszer, egy olyan célért, ami időközben jelentőségét vesztette?
Aki kérdez: Szundi
Aki válaszol: Sziszifosz.
Aztán cserélnek.

Lebukott a munkahely-teremtő csaló

M. István vakokat foglalkoztatott, és az ezért járó állami támogatás egy részét visszaosztotta dolgozóinak. A vállalkozó üzemében gombokat válogattak a vakok abban a hitben, hogy azok így értékesíthetőek lesznek. Miután elválasztották a selejtet a jótól, a vállalkozó újra összekeverte az egészet, és minden kezdődött elölről.

Kommentek

De hogy bukott le? Valamelyik vak kiszúrta, hogy hoppá, ez a selejtes gomb már volt nálam? Nyilván csak a selejtet lehet felismerni. Azt azért vágjátok, hogy az Isten is ezt csinálja velünk.
Mit, szétválogat? Balra a bűnösök, jobbra az ártatlanok? Dehogyis. Mi nem a gombok vagyunk, hanem a vakok.

Update

M. István felmentéséért és a gombválogató-üzem újraindításáért tüntetnek az elbocsátott vakok és szimpatizánsaik.

A Tünet Együttes új darabjában nem kisebb kérdést feszeget, mint hogy mi is az élet értelme. Mit jelent értelmesen tölteni azt az időt, ami most múlik, meg most is, meg amíg kimondom, hogy "most", addig is? Megfogalmazhatók-e válaszok, és ha igen, nem oltják-e ki ezek egymást? A színházban, ahogy a hétköznapi életben is: ha mindent meg akarsz kapni, mindenről lemaradsz.

A darab struktúrája modellezi azt a választási kényszert, amely egész életünket átszövi: a kezdet és a vég között kavargó káosznak csak a néző intenzív figyelme, valamely kiválasztott részletben való elmélyülése adhat értelmet. Az előadáshoz Bill Viola Nantes Triptych című munkája szolgált inspirációul.

A(z) Tünet Együttes előadása

Bemutató időpontja:

2009. november 13., Tünet Együttes

Stáblista:

Hozzászólások