Színház

Az öreg hölgy látogatása

előadás

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

A történet helyszíne egy gazdaságilag az összeomlás szélén álló kis falu, Güllen, itt él Alfred Ill. A helyi lakosok abban reménykednek, hogy Ill nemsokára hazalátogató ifjúkori szerelme, az időközben milliomossá lett Claire Zachanassian anyagi segítségével megmenekülhet a falu.

Az öreg hölgy hazatértével a válsághelyzet azonban nem megoldódni látszik, inkább új dimenziókat nyer: nem csupán a polgári erkölcs hamissága lepleződik le, hanem a múltjától szabadulni képtelen, abba rögeszmésen kapaszkodó ember drámája is elénk tárul. Claire Zachanassian azzal a feltétellel menti meg egykori otthonát, ha az őt fiatalkorában cserben hagyó Alfred Ill vezekelni fog egykori bűne miatt, vagyis meghal. A milliárdjaiért igazságot követel, élete utolsó vágyának kiszolgáltat egy teljes faluközösséget.

Friedrich Dürrenmatt drámája groteszk humorral idézi meg azt a képtelen világot, amelyben a leszámolás és a személyes bosszú ilyen természetes kényszerűséggel következhet be. „Túl nagy a kísértés, és túl nagy a mi szegénységünk”, vallják álságosan a drámában, miközben szemünk előtt bontakozik ki egy másik, mélységesen humanista töltetű cselekményív is: két ember kudarcba fulladt sorstörténete.

Szereplők:
A látogatók:
Claire Zachanassian, szül. Wáscher, multimilliomosnő: SZABÓ MÁRTA
Főkomornyik:JAKAB ATTILA
Koby: T-LAFOREST CSABA
Loby: FEKETE BEÁTA
A meglátogatottak:
Ill.: KASZÁS MIHÁLY m.v.
Felesége: PREGITZER FRUZSINA
Leánya: TARY PATRÍCIA
Fia: HORVÁTH VIKTOR
Polgármester: GYURIS TIBOR
Pap: TÓTH ZOLKA
Tanár:  GULYÁS ATTILA
Rendőr: NAGYIDAI GERGŐ
Festő:  TÖRŐ GERGELY ZSOLT
A kényelmetlenek:
Rádióriporter (hang): KUTHY PATRÍCIA
Kameraman 1: T-LAFOREST CSABA
Kameraman 2.: FEKETE BEÁTA
Hangtechnikus.: VÉGVÁRI BOGLÁRKA

A(z) Móricz Zsigmond Színház előadása

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások