Színház

Bartók / Mikrokosmos

előadás, magyar, 2011.

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

6 év után újra Budapesten a Rosas! A világhírű belga együttes ezúttal egy 1987-es koreográfia felújított verziójával érkezik hozzánk. A Bartók és Ligeti muzsikájára épülő esten a tánc a zenélés öröméről mesélnek, a tőlük megszokott finom játékossággal.

Anne Teresa De Keersmaeker koreográfiája már 24 éve is magában hordozta annak a sajátos formanyelvnek a jegyeit, amelyekkel a koreográfusnő azóta a kortárs tánc egyik úttörőjeként méltán szerzett világhírnevet. Keersmaeker munkásságának korai szakaszában saját mozdulataiból indult ki, ezért is jellemzi fiatalkori műveit annyira a személyesség és a feminin karakter (a Mikrokosmos az első olyan darabja, amelyben férfi táncos is szerepel). A gyermeki játék öröme, a nővé serdülés és a csábítás új eszközei, a férfi-nő kapcsolat játékossága és helyenkénti durvasága - ezek a képek építik fel a Rosas idén felújított, finommívű, mégis friss és érzelmes előadását.

A két világhírű magyar komponista, Bartók és Ligeti zenéjét pedig avatott muzsikusok tolmácsolásában, élőben hallhatjuk az előadás során. Különlegesség, hogy az előadás közvetlenül a brüsszeli és londoni bemutató után érkezik majd Budapestre a Trafó Kortárs Művészetek Háza 200% tánc sorozatának részeként.

A 200% tánc névvel fémjelezett sorozat olyan előadásokat takar, amelyekben nem a kísérletezés, a műfajok közti átmenet, hanem a tiszta tánc szépsége dominál. A tökéletes kompozíció, a kidolgozott látvány, a mozdulatok dinamikája, valamint az érthető, átgondolt forma, és a zene atmoszférateremtő ereje. Olyan produkciók ezek, amiket tátott szájjal, ámulva nézhet a közönség: élmény azoknak is, akik még sosem láttak kortárs táncelőadást és élmény a szakmabeliek számára is. A 2010/2011-es évadban a Trafó számos világsztárt lát vendégül a 200% tánc sorozat keretében: igazi kortárs tánc-legendák léptek és lépnek színpadra Budapesten e sorozat kedvéért. A Rosas mellett olyan kiváló koreográfusok és társulatok munkáit hozza el a Kortárs Művészetek Háza Budapestre, mint a brit Wayne McGregor és a Random Dance, az ugyancsak szigetországi Russell Maliphant, emellett bemutatják a Lábán Rudolf-díjas koreográfus, Duda Éva vadonatúj darabját is a sorozat zárásaként.

Koreográfia: Anne Teresa DE KEERSMAEKER

Mikrokosmos
Táncosok: Elizaveta PENKOVA, Jakub TRUSZKOWSKI
Eredetileg táncolták: Jean-Luc DUCOURT, Johanne SAUNIER
Próbavezetők: Johanne SAUNIER, Mark LORIMER
Zene: BARTÓK Béla
Zenészek: Jean-Luc PLOUVIER, Michaek FROHNMEYER (zongora / piano)

Monument-Selbstportrait-Bewegung
Zene: LIGETI György
Zenészek: Jean-Luc PLOUVIER, Michaek FROHNMEYER (zongora / piano)

IV. vonósnégyes / String quartett N°4
Táncosok: Tale DOLVEN, Elizaveta PENKOVA, Taka SHAMOTO, Sue-Yeon YOUN

A(z) Trafó előadása

Bemutató időpontja:

2011. május 7., Trafó

Stáblista:

Hozzászólások