Színház

Bella Figura

komédia, 2021., 16 éves kortól

Értékelés:

4 szavazatból
Szerinted?

Ezen a romantikusnak ígérkező, gyönyörű nyári etén semmi nem úgy történik, ahogy azt résztvevői megálmodták. Pedig a naplemente csodálatos, a divatos halétterem nagyon kellemes, a konyhája kifogástalan, a vendégek imponáló megjelenésűek, a pezsgő hőmérséklete tökéletes és az osztriga is kivételesen friss... Egy véletlen baleset azonban felrobbantja a kifinomult "la bella figura" hangulatot, és az este szürreális fordulatot vesz. Yasmina Reza, a magyar származású világhírű francia írónő darabját Török Ferenc filmrendező állította színpadra.

Pincérek: Juhász Petra, Ötvös Bianka, Aranyi András Csaba, Nánási Attila

A(z) Pesti Színház előadása

Bemutató időpontja:

2021. október 22., Pesti Színház

Stáblista:

Hozzászólások

6/10
Rojita 2022 jan. 12. - 22:01:04 6/10
Nem egy kifejezett komédia a Pesti Színház egyfelvonásosa. Vannak benne humoros jelenetek, beszólások, de az egész inkább egy napjaink kesernyés életképe. Francia szereplők, francia helyszín, de akár nálunk is játszódhatna. Öt ember találkozik a várostól távoli, divatos étterem előtt; egy élettársi kapcsolatban élő pár, a ffi mamája,(akinek a születésnapját jöttek megünnepelni), vmint egy egyedülálló anya és idősebb szeretője.
Egy véletlen esemény következtében az öt ember együtt tölti az estét. Megismerkednek egymással, kitárulkoznak, de nem lesznek barátok. Mindenki elbeszél a másik mellett, mindegyikük boldogtalan.
A kb. 90 perces előadást szünet nélkül játsszák. Pergő, gyors jelenetek. Tetszik a rendezés. Ügyes a díszlet, gyönyörűek a jelmezek. Tökéletesen átjön a mindig elegáns francia nők öltözete. A kp-i szerepet játszó tűsarkú cipő pedig tényleg mesés. (Gratulálok a benne járni tudó színésznőnek.) A szereposztás kiváló, nagyrészt a Vígszínház vezető művészeit láthatjuk a szerepekben. Mégis, ezt a történetet elég lett volna egy novella formájában elolvasni, nem vittem volna színpadra. Hacsak nem a 79. évét betöltött Halász Judit jutalomjátékának szánták a bemutatót. Az állandóan veszekedő, vitatkozó párok közül kilóg az idős, még éppen csak otthon megtűrt, időnként zavarosan viselkedő, születésnapos mama, akinek a beszólásaiból időnként azt érezzük, hogy nem is annyira öreg ez a mama. Halász Judit nagyon jó most is, mint Yvonne mama, de talán jutalomjátéknak nem méltó hozzá ez a szerep.
A színészek és a rendezés miatt végig lehet nézni a nem éppen rövid felvonást, de eléggé lehangoló, borús a darab hangulata.