Színház

Beluánia

előadás, magyar, 2010.

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

Beluánia nem létezik. Mégis, mindannyian jártunk már ott. Határai sincsenek, lakóit mégis korlátok tartják rabságban: saját félelmeik csapdájában vergődve, elevenen falják fel egymást. Beluánia lakói szörnyetegek! E furcsa faj eredete máig sem tisztázott. Létezésük értelme kimerül abban, hogy várják a Szabadítót, aki sohasem jön el.

Szilveszter van. Összegyűlnek a beluánok. Míg várják, hogy megérkezzen Idegen, a már jól megszokott, minden évben újra meg újra ismétlődő játékaikat játsszák, amúgy csehovosan: mindenki elbeszél a másik mellett, mindenki másra vágyik, mindenki mást kap, mint amit/akit szeretne. A beluánok között nincs valódi kapcsolat, hisz minden megnyilvánulásukat a félelmeik irányítják! Hosszas várakozás után megérkezik Idegen, akiben a Szabadítót látják. A Szabadítót, aki valójában sohasem jön el.

A(z) Szegedi Focus Műhely előadása

Bemutató időpontja:

2010. április 16., Szegedi Focus Műhely

Stáblista:

Hozzászólások

10/10
Iryx 2010 ápr. 28. - 00:28:17 10/10
Elsõ benyomás: Itt mindenki hülye?
Második: Nem. Csak beluán.

Mert.

Test- Beluánia lakói úgy mozognak, ahogy mindannyian mozognánk, ha nem szégyenlenénk a fülünktõl a farkunkig érzéseinket bemutatni. Beluániában nincs osztályvigyázz a fülnek és farknak. Ha mégis kaptak õk ott testviselkedésre nevelést, akkor Beluánia lakói mintha különleges tudatmódosítót szedtek volna, mely abban különleges, hogy nem hat a kimondott szavakra, csupán a a test engedelmeskedik és lazul.
Beluánia lakói harapnak, ugranak, osonnak, lépnek, szemforgatnak és bátran kukucskálnak.
Beluánia földjén õszinte emberek laknak. Ordítanak, toporzékolnak, és dorombolnak.

Szó- Beszédük? Mintha bekapcsolnád a TV-t, lépkednél adóról adóra, és minden normálisnak tûnõ, mondhatni, konszolidált párbeszédet a szájukba adnál. Néha gyorsabban kapcsolod a kapcsolót, néha villámgyorsabban. Történet nincs.

Hely- A beluánok (beluániaiak?) komolyan veszik magukat. Naná. Náluk már csak mi, nézõk vesszük komolyabban magunkat, akik nevetni merünk a szerintünk hülyeségeiken. Hát ki a hülye, te vagy te?