Színház

Börtönkarrier

zenés vígjáték, magyar, 2015.

Értékelés:

2 szavazatból
Szerinted?

Tauno Yliruusi, a nemrégiben elhunyt finn szerző drámai alapanyaga is fordított sémából indítja a történetet. Azt fejtegeti, hogy a börtönben nagyobb védettségben, biztonságban élhet korunk agyonhajszolt, agyonbürokratizált embere, mint szabadlábon. Hát még ha bűnöző! A komédia főhőse is minden tőle telhetőt megtesz, hogy minél hosszabb időt tölthessen börtönben, azért szökik meg a lehető legfeltűnőbb módon cellájából, majd a "civil" életben is minden cselekedetét ez a szándék motiválja. Nem rajta múlik, hogy mégsem éri el célját.
Ebből az alaphelyzetből indult ki a szerzőpáros Erdeős Anna, aki a darab rendezője is egyben, és Szemenyei János, a fiatal, de elismert zeneszerző, s zenés vígjátékká gyúrták az eredetileg prózai színdarabot.
Erdeős Anna leporolta és újraértelmezte Yliruusi történetét, metszőbbre, élesebbre fogalmazta a társadalmi konfliktusokat. Kiragadta a kicsit álmos finn világból a történetet és egy mindannyiunk számára ismerős korrupt, deformált társadalmi modellt állított, ahol a gazságnak semmi nem szabhat határt, ahol bukni csak felfelé lehet.

A(z) Komáromi Jókai Színház előadása

Bemutató időpontja:

2015. november 20., Komáromi Jókai Színház

Stáblista:

Szereplők

Walter (szökött rab)
Frank (valójában James felügyelő)
Tommy (hivatásos bűnöző)
Bonnie (a társa)
Oliver (vállalatigazgató)
Olivia (a felesége)
Christoph (igazságügyi miniszter)
Christi (a felesége)
I. Rendőr (I. Revizor)
II. Rendőr (Ékszerész)
III. Rendőr (II. Revizor)
Lelkész (Bőröndös alak, Könyvelő)
Grace (doktornő)

Hozzászólások