Színház

Carmen

előadás, 2011.

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

"Georges Bizet főműve - mint ismeretes - a Prosper Merimée regénye nyomán készült Carmen. Az egyik londoni újság - még a háború előtt - feltette a kérdést olvasóinak: melyik melódiát kedvelik leginkább a zeneirodalomban? Öt kontinens olvasóinak a döntő többsége a torreádorindulóra szavazott a Carmen című operából." (Baranyi Ferenc költő, az opera-librettójának fordítója)

Bár meglepő, de a világ egyik legkedveltebb operája az 1875. március 3-i párizsi bemutatón csúfosan megbukott. A közönség és a kritika egyaránt felháborodva tapasztalta, hogy a megszokott előkelő és dicső hősök helyét csempészek, cigányok és közkatonák veszik át a színpadon. Az azóta eltel 130 évben a világ operáinak egyik legnépszerűbb, leggyakrabban játszott darabjává vált, melynek legismertebb dallamait több híres zenész dolgozta fel, s valljuk be: néha a fürdőszobában is dúdolgatjuk...

A debreceni közönség utoljára 1998-ban láthatta az operát a Csokonai Színház színpadán. Korábban (1958-78-ig) a "legjobb magyar Carmen", Varga Magda (társulatunk neves színészének, Cserhalmi Györgynek édesanyja) játszotta a szerepet húsz éven át a debreceni operarajongók legnagyobb örömére. Bízunk benne, hogy a nagy sikernek örvendő Turandot és Aida után a népszerű Carmenből készülő előadásunk is elnyeri majd a közönség tetszését, és tovább növeli az elmúlt években egyre intenzívebb érdeklődést a műfaj iránt.

A(z) Csokonai Színház előadása

Bemutató időpontja:

2011. március 4., Csokonai Színház

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások