Színház

Carmen

opera, 2 felvonás, 180 perc, 2014.

Értékelés:

7 szavazatból
Szerinted?

A dohánygyári munkáslány, a Sevillát megszálló spanyol hadsereg katonája és a nép körében közkedvelt bikaviadalok ünnepelt hőse, a torreádor szerelmi háromszögéről szóló tragikus történetet Bizet érzelem gazdag, lüktetően dallamos zenéje teszi felejthetetlenné.

Egy odadobott virág nyomán fellobbanó vad szenvedélyek, féltékenység, hatalmi játszmák, női praktikák, végzet és halálos szerelem keveredik a karneváli hangulatú, egyszerre forró és zűrzavaros történetben. A Carmen legszebb áriáit, a Habanérát, a Virágáriát, a Torreádor-dalt azok is ismerik, akik színpadon még nem látták az operát.

Bemutató időpontja: 2014. július 4., Margitszigeti Szabadtéri Színpad

A(z) Magyar Állami Operaház előadása

Bemutató időpontja:

2014. október 31., Magyar Állami Operaház

Stáblista:

Hozzászólások

8/10
ambrosius 2015 szept. 19. - 00:02:13 8/10
Mit is szeretek az operában? Na persze, a zenét. No, az a helyén volt. Dénes István alig jött be meghajolni, vörös ingesen, (mint Ács Feri a Pál utcai fiúkból), és máris szóltak az ismerõs akkordok.
Schöck Atala kitûnõ, érzéki, sõt buja Carmen volt, elhittem Kiss B. Atilla Don Joséjának iránta való eszeveszett szerelmét. Megragadott Váradi Zita Michael-ája nemcsak az elején, hanem a második részben is, drámai volt, játszott, vitte a cselekményt.
Illetlen dolog nem említeni a középgárdát. A lányok lenyûgöztek. Szakács Ildikó és Megyesi Schwartz Júlia (aki pár napja még a West side story Anitája volt) szólama éppoly szépen szólt, mint a férfiaké, Szemerédy Károly fürdött is egy kicsit a kapott Escamilló szerepében.
Oberfrank Pál rendezõ és Venekei Mariann koreográfus érdekes kompromisszuma lehetett a nagyon szép zenei részek táncos megfogalmazása, mai nyelven, Nekem tetszett. Barátkoztam a sötét szemüvegek és öltönyök, a girl-ök látványával (hiszen kitûnõen mozgott a lábuk!!!) Jól mozgott a tömeg, miközben hatalmas számú énekkar dolgozott. Tényleg az operai kórus teljesítménye stabilan magas számos elõadásban!
Egy szó a díszletrõl, Székely László hihetetlen ötlete a tükrökkel, amelyekben a karmestert és a szerelmes/drámai jelenetek túloldalát is látom, azt hiszem, ma ezt kell mutassa nekem a színpadkép. Olyan szép volt a tömeget még többnek érezni, miközben a zenei hangzásra koncentráltam.
Lehet, öreg fejemmel barátkoznom kell a mai rendezésekkel, és persze meghallgatom õsz fejû kortársaim emlékezéseit korábbi rendezésekrõl, sajnálkozását szép torreádor és cigány kosztümökrõl. Nekem a nagyon bejött a mai bõrös, talán mûbõrös cigány viselet csíkos mûanyag táskájában rejlõ kincsek felhozatala is.