Színház

Diótörő

balett, 2 felvonás, 115 perc

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

A Székesfehérvári Balett Színház Diótörő című nagybalettje Csajkovszkij varázslatos zenei világát teszi láthatóvá a koreográfia által „megrajzolt” táncok, valamint azok táncművészeink által történő interpretálása révén.

A Diótörő olyan, szinte mindenki által ismert „örökzöld” balett, amely karácsonykor a szeretet ünnepét varázsolja a színházakba és melegséggel tölti el az emberek szívét, lelkét.  

Valamennyi korosztályt megszólító, nagyívű táncszínházi műről van szó, amely egyfajta „családi balettnek” tekinthető. Színpadra állításával a Székesfehérvári Balett Színház társulatának az az elsődleges célja, hogy Székesfehérvár és Fejér megye színházat és táncot szerető közönségének saját Diótörő előadása lehessen. 

A Diótörő története – olvasatomban, a balett klasszikus verziójától eltérő módon – nem nagypolgári, hanem kispolgári családi körben játszódik, és a hétköznapok szürke, gyakorta monoton és olykor szeretetről megfeledkező világát szeretettel átszőtt humorral fűszerezve állítja szembe az ünnepnap színekben gazdag varázsvilágával. Ez a szándék éppúgy megmutatkozik a balett egymással szembeállított színpadképeinek, illetve jeleneteinek kontrasztjaiban, mint a koreográfiában. 

Karácsony ünnepe többek között arra is emlékeztet bennünket, hogy ha szeretet lakozik a szívünkben, akkor életünk bármely napját ünnepként élhetjük meg, és „hétköznapi csodák” történhetnek meg velünk. A Diótörő története azt a gazdag, gyermeki képzeletvilágot jelképezi, amely a fantázia gazdag színpalettájáról, szeretetből szőtt ecsettel képes újra színessé festeni a felnőttek világának hétköznapok által elkoptatott és elszürkült festővásznát. 

A Székesfehérvári Balett Színház Diótörő című nagybalettje Csajkovszkij varázslatos zenei világát teszi láthatóvá a koreográfia által „megrajzolt” táncok, valamint azok táncművészeink által történő interpretálása révén. 
Egerházi Attila

Stahlbaum -Vladan Jovanovic
Stahlbaumné - Elisa Insalata
Marika - Nina Sninská / Emilia Kumpulainen
Frici - Francesco Vitale Farris
Drosselmeyer - Dávid Janík / Matheus da Silva Sousa
Diótörő - Barna Krisztián / Francesco Vitale Farris
Szörny - Stiedl Marcell / Wendel Mota
Diótörő herceg - Fernando Gabriel Luis Luis / Valerio Zaffalon
Mária hercegnő - Cristina Porres Mormeneo / Dusana Heráková
Boszorkányok - Dusana Heráková / Liszkai Zsófia, Matheus da Silva / Barna Krisztián, Valerio Zaffalon / Fernando Gabriel Luis Luis
Bogarak - Nina Maycas Tarela / Elisa Lodolini, Alzbeta Talciková / Botos Gesztenye, Fernanda Losada / Maya Takebayashi, Liszkai Zsófia / Emilia Kumpulainen

 

 

A(z) Székesfehérvári Balett Színház előadása

Hozzászólások