Színház

Don Juan

színmű, magyar, 2013.

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

Madrid (Don Carlos), Brüsszel (Egmont) és Moszkva (Mester és Margarita) után a Maladype színészei kis időre Don Juan kalandjainak helyszínére, Szicíliába utaznak. A különleges kirándulás "idegenvezetője" ezúttal Zsótér Sándor rendező, aki nem először kalauzolja szokatlan tájakra a Maladype társulatát.

Zsótér Sándor rendező az előadásról: "Annak is, aki soha nem olvasott Don Juan-történetet, nem látott sem opera-, sem színházi előadást, Don Juan nevének hallatán egy viszonylag határozott alak jelenik meg: a csábító, az ellenállhatatlan férfi archetípusa. De miben áll ez a vonzerő? Szép külső? Előkelőség? Gazdagság? Szép szavak? A lefegyverző pofátlanság? A szokatlanság? A rossz, a bűn, a gonoszság izgalma? Hogy nem hétköznapi? Moliere és Brecht darabjában Don Juan a házassággal veszi le a lábukról a nőket, vagyis a lehető legerényesebb, legbiztonságosabb és a leghétköznapibb élet ígéretével.

Pofátlanul közhelyes. És talán ebben rejlik a titok. Nem neki van démonikus csábereje, a mi vágyainkat használja ki. A mi hiányérzetünket az élettel szemben, a kalandra, valami gazdagabb, teljesebb, izgalmasabb életre való vágyunkat. Brecht megfordítja a dolgot. Nem Don Juan alakja az érdekes, hanem az, hogy miért teremtünk magunknak Don Juanokat? Szidalmazzuk, elítéljük, és mégis vonzódunk hozzájuk."

A(z) Maladype Színház előadása

Bemutató időpontja:

2013. május 5., Maladype Színház

Stáblista:

Szereplők

Don Juan
Don Luis Tenorio (Marphurius, Colin, Don Carlos, A Komtur szobra, Ragotin, La Violette)
Donna Elvira (a felesége - reggel, Mathurine, Berthelot, Angelika, Serafine)
Donna Elvira - másnap este (Charlotte, Angelika)
Guzman (Pieter, koldus, Angelot, Don Aloso, lovász, Dimanche úr)

Alkotók

Hozzászólások