Színház

Egérfogó

színmű, magyar, 2015.

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

Ha Agatha Christie nevét halljuk, gyilkosság cseng a fülünkben, méghozzá finom, úri, késsel-villával elkövetett gyilkosság, civilizált polgárok decens és diszkrét körében, a vak véletlen vagy épp a nagyon is metsző tekintetű végzet által egybeterelve és összezárva.

Ezúttal egy fránya kis hóhelyzet siet segítségünkre, hogy egybeterelje és összezárja a társaságot, amely Agatha Christie szokásos válogatott csodabogaraiból áll: feltörekvő ifjú pár, költőien hóbortos fiatalember, nagyvilági dáma, nyers katonaember, a birodalom támasza és egy kiejthetetlen nevű, lehetetlen szokásokkal előhozakodó külföldi, akikhez megérkezik minden angolok legangolabbika, a nyomozó is. Ő hozza a hírt, hogy a gyilkosság, amelyen épp szörnyülködünk, valójában csak előjáték volt, az igazi vérfürdő csak most kezdődik itt, az orrunk előtt, és csak egyben bízhatunk, csak egytől retteghetünk is: hogy gyilkos és áldozat egyaránt közülünk kerül ki.

A(z) Budaörsi Latinovits Színház előadása

Bemutató időpontja:

2015. március 28., Budaörsi Latinovits Színház

Stáblista:

Szereplők

Mollie Ralston
Giles Ralston
Christopher Wren
Metcalf őrnagy
Miss Casewell
Mr Paravicini
Trotter nyomozó

Hozzászólások

7/10
FElepHánt 2015 máj. 25. - 17:26:52 7/10
FeHér ElepHánt Kulturális Ajánló Portál www.toptipp.hu

EGÉRFOGÓ---Lukáts Andor---Budaörsi Latinovits Színház

Olvastuk az összest, járatosak vagyunk Agatha Christie-ben, mégsem tudtuk a gyilkost kitalálni. Behavazott ház, féltucat potenciális elkövetõ, rádión érkezõ távoli hírek. Ám amikor Chován Gábor akkurátus nyomozója sílécekkel bejött az ablakon, biztosak voltunk abban, hogy rendõrbõl lesz még egy...
Kicsit túl szegényes a frissen megnyitott panzió, jó, hogy nincs sok pénzük, de ezek a kopár falak rémisztõek. Lukáts Andor viszont megtalálja a polgári milliõhöz illõ hangot, körülményeskedve beszélnek, fürgén mozognak, talányos frázisokat pufogtatnak a játszók.
Szürke sapka, fekete kabát, minden férfire illik a gyilkos személyleírása, az egymás után érkezõ urak között pattog a gyanúsítás játékos labdája. Márton András leplezetlenül fehérkesztyûs uraság, Ilyés Róbert böhömerõs volt katona, Miklós Marcell lubickol a mûépítész testére szabott szerepében. Egy kiégett hölgyecske, Szalay Marianna és a reszelõsszavú öreglány, a nagyszerû Takács Katalin.
Ilyen a "szórakoztató" színház, tétje nincs, de a színészi játék még a találgatás izgalmainál is többet ér. Nagy Dániel Viktor szolid lehetõségeket nyújtó jelenlétében is bizonyítja képességeit, egy parázs összecsapásban villantja fel karizmatikus dinamikáját. Ifjú felesége sürög-forog, fõz és rendezkedik, tûzrõl pattan, inkább francia, mint angol. Lovas Rozi karaktert épít megíratlan figurájához, minden mondatban talál legalább egy izgalmas hangsúlyt, cikázó a mozgása, kimért a figyelme, hallgatásai is mélyebb értelmûek. A semmibõl alkot briliáns szerepet, sugárzó gyújtópontja az elõadásnak. Mikor már rég elfeledjük a jövõben az egészet, még mindig emlékezni fogunk háziasszonyi rémületének kitörésére: "...a pitém!!!"
A Budaörsi Latinovits Színház nem enged a színvonalból, Schiller, Beaumarchais, Pinter mellett a nézõbarát komédiák és krimik terén is egyedien kimunkált, vállalható produkciókkal várja közönségét. Lukáts Andor Egérfogó-ja a kitûnõ társulattal hívogatóan illeszkedik az imponáló sorba.