Színház

Egy éj a Paradicsomban

bohózat, 3 felvonás, 2018.

Értékelés:

21 szavazatból
Szerinted?

Georges Feydeau egy őrülten vidám univerzum megalkotója. Méltán dicsekedhet azzal, hogy három órán át szakadatlanul kínozza nevetéssel nézőit. A színpadi hatás nagyszerű mérnöke, pontosan megfigyeli az emberi játszmákat, és görbe tükröt tart azoknak. A Hotel Paradicsomban megvadult nők és férfiak hotelszobákból hotelszobákba, hol ki-, hol be-, hol fel-, hol lekergetik egymást és vágyaikat, az élet értelmét és nadrágjukat elvesztve. Bohózataiban a csillogósra polírozott felszín alatt az élet horrorja bujkál, amit Jean Cocteau egyenesen Franz Kafka világához hasonlított.

 

Rendező: Michal Dočekal, David Drabek és Závada Péter

fordítás: Molnár Zsófia, Huszár Sylvia

díszlet: Martin Chocholoušek
jelmez: Sylva Zimula Hanáková
zene: Michal Novinski

dramaturg: Mátrai Diána Eszter, Vörös Róbert

közreműködik: KOVÁCS OLIVÉR, SZABÓ MÁTYÁS, SZITÁS BALÁZS, VIOLA PÉTER

A(z) Vígszínház előadása

Stáblista:

Szereplők

Marie, a felesége
Mignon, a felesége
Maxim, az unokaöccse
Jolán, Zseton szobalánya
Mathieu, ügyvéd
Sasszem rendőrfelügyelő
Gyopárka, Mathieu unokája
Árvácska, Mathieu unokája
Boglárka, Mathieu unokája
Tulio, szállodaigazgató
Lóti, az inas
Effendi, professzor
Karbantartó

Hozzászólások

2/10
Cucucu 2018 nov. 06. - 07:45:05 2/10
A darab címe inkább "Egy este a pokolban" lehetne. A leírásban kis átalakítást javaslok: "Méltán dicsekedhet azzal, hogy három órán át szakadatlanul kínozza nevetéssel nézőit" helyett "Méltán dicsekedhet azzal, hogy három órán át szakadatlanul kínozza nézőit" pontosabb lenne.
Az eredeti darabot nem ismerem, de biztos vagyok benne, hogy nagyon átírták a történetet, mert kizártnak tartom, hogy Feydeau egy ennyire zavaros történetet írt volna meg. A darab minden szinten ugyanazt a színvonalat hozza: gyenge poénok, több színész fájdalmas ripacskodása, borzalmas dalbetétek és feleslegesen modernkedő díszlet együttesen garantálja a szenvedést.
A két csillagot csak a Vígszínház szépen rendben tartott épülete és makulátlan, sárgaréz csapos mosdója miatt adom, ami megment valamit az estéből.
2/10
NN1532 2018 máj. 09. - 23:42:02 2/10
Álmaim nőjével jöttem el a darabra. Méginkább beléestem, mikor az első felvonás felénél azt mondta, hogy a második felvonásra már nem ülne be. El is mentünk, úgyhogy a továbbiakról nem tudok írni. Eszenyi Enikő jól hozta azt, aki. Tetszett. Kern Andrást meg sajnáltam, mert egy ilyen trágya dadogós szerepben kellett dolgoznia. Ha van egy szabad estétek, ne erre áldozzátok!
8/10
Gilike 2018 máj. 09. - 23:26:18 8/10
Nem az a darab, amit jó szívvel ajánlanék bárkinek, de (a középső részt leszámítva) én remekül szórakoztam. Amit nem értek, hogy miért hirdetik három órás szakadatlan nevettetéssel, mert aki így ül oda, az csalódni fog. A bohózat besorolást sem igen értem. Én a szünetben tudtam meg, hogy bohózatot nézek, és annak valóban nem elég jó. Szatíraként néztem, és annak meg teljesen rendben volt. A középső rész feleslegesen hosszú, és a színészek sem mind álltak a helyzet magaslatán. Kern például kifejezetten idegesített. De Hajduk Károly, Seress Zoltán, Ember Márk és Szilágyi Csenge briliánsak voltak. A színpadkép hibátlan, a zenék fantasztikusak és a poénok többsége ül. Én szerettem. 10/8
2/10
andru1@freestart.hu 2018 ápr. 21. - 01:41:45 2/10
Igen, a színészek jók , kivétel nélkül. A darab viszont borzalmas, élvezhetetlen, humortalan, unalmas. Kínos jelenetek tömkelege.
sipos65 2018 márc. 18. - 12:58:00
Nagyon vártam a szünetet, hogy elmehessek végre és panaszt tegyek a fogyasztóvédelemnél. Az ígért "három órán át szakadatlanul kínozza nevetéssel nézőit" helyett egy szürreális fost kaptam. Az volt az érzésem, hogy ez a sok jó színész valamilyen kényszer hatására vesz rész ebben a rémálomban és minden erejével próbálja megmenteni az előadást. Ezt nem lehetett. De az tény, hogy örök "élmény" marad.
Lektor 2018 márc. 05. - 10:08:23
Tegnap este voltunk, így még friss az élmény!
A darab kritikán aluli. A vasárnap esti elõadásról az elsõ felvonás végén a nézõk negyede elment. A kitartóbbak maradtak, de a második felvonás végén megint sokan leléptek. Mondjuk az volt a legrosszabb. Mi maradtunk, mert a párommal mindketten türelmes emberek vagyunk és drukkoltunk, hogy lesz valami csattanó legalább a végére. Nem írom meg, hogy volt e, de lehet sejteni! :)
A darab a véleményünk szerint nagyon erõltetett volt. A poénok , filmekbõl, stand-up -okból és más darabokból összeszedett klisék voltak. Ezt tetézték azzal, hogy próbálták belesulykolni a nézõkbe a un. bohózat hangulatát és emiatt kínos érzés kezdett úrrá lenni rajtunk. Ezzel a darabbal mi melléfogtunk sajnos.
1/10
mangoka 2018 márc. 04. - 16:47:16 1/10
Nagyszerû színészek, a darab klisé szakállas poénokkal. A látvány nulla. Nekem kínos volt.
2/10
bujdosxo 2018 márc. 03. - 22:54:43 2/10
A darab vacak, a szinészek remekek.
2/10
kaanmi 2018 márc. 01. - 22:54:22 2/10
Ripacskodás. vacak.