Színház

Egy elsurranó patkány

színmű, magyar, 2012.

Értékelés:

2 szavazatból
Szerinted?

Agota Kristof: Egy elsurranó patkány című színdarabja kíváló lehetőséget nyújt a műfajok - irodalom, színház, tánc - közötti átjárásra. Külföldön számos alkalommal játszották már. A Nemzeti Színházban ősbemutatóként kerül színre Agota Kristof legjelentősebb drámai műve. Az írónő halálának első évfordulójára szánt előbemutató Kőszegen méltó tisztelgés lehet a helyi kötődésű írónő munkássága előtt.

Esterházy Péter így ír a szerzőről: "Agota Kristof nem magyar szerző, hanem svájci vagy francia, minthogy franciául ír. Azonban az emlékei magyarok, a táj, amit a szemében hordoz, magyar. Ami nem érték vagy érdem - hanem nagyon érdekes. Hogy van egy nem magyar író, aki magyar könyveket ír, hogy messziről nézi valaki ugyanazt, amit mi innét. De ezt csak mellesleg említem. És megkülönböztetett figyelmükbe ajánlom ezt a valakit, Kristóf Ágotát, azaz Agota Kristofot."

Az előadásban elhangzó versek és interjúrészletek: Bódis Kriszta: Ötödik part (Agota Kristof), Térey János: Köztisztaság tér, Scipiades Erzsébet: A kívánság (interjú a Népszavában)

A(z) Nemzeti Színház előadása

Bemutató időpontja:

2012. október 14., Nemzeti Színház

Stáblista:

Szereplők

Bredumo (Keb)
Big (Georges, Argas)
Újságíró
Mme Bredumo (Noémi)

Alkotók

Hozzászólások

1/10
Barchoba 2012 nov. 05. - 21:28:44 1/10 Előzmény kazohin
Sajnos egyet kell értenem az elõzõ véleménnyel.
1/10
kazohin 2012 okt. 17. - 22:04:42 1/10
Aki ismeri Agota Kristofot, messzirõl kerülje el, aki nem, még messzebbrõl. Ennek semmi köze az eredeti darabhoz.
Az "elõadás" egy részében sikerült Ágotához valaha elhangzott legbulvárabb bunkó kérdéseket felidézni a méltó megemlékezés jegyében. Itt semmi nem a lényegrõl szólt. Ez bizony nagyon fájt.