Színház

Egy olasz szalmakalap

komédia, 2 felvonás, magyar, 2011.

Értékelés:

8 szavazatból
Szerinted?

Leonidas Fadinard, a jómódban élő párizsi fiatalember esküvőjére készül. A gondos vőlegény hazafelé tart, hogy meggyőződjön, minden rendben van-e a menyegzői előkészületekkel, ám útközben váratlan esemény történik. Lova megeszi egy hölgy szalmakalapját, aki éppen a szeretőjével sétálgat. A nő férje roppant féltékeny természet és rögtön észrevenné a különleges és ritka fejdísz, az olasz szalmakalap hiányát. A hölgy és lovagja ezért bekvártélyozzák magukat Fadinard lakásába, és elhatározzák, addig nem tágítanak onnan, amíg Fadinard meg nem szerzi nekik a kalap tökéletes mását. A fiatalember, hogy elkerülje a botrányt, a mit sem sejtő násznéppel a sarkában kalapkeresőbe indul?

Eugene Labiche (1815-1888) a 19. századi Franciaország egyik legnépszerűbb színpadi szerzője. Zenés bohózatokat, komédiákat, úgy nevezett vaudeville-eket írt. Az Egy olasz szalmakalap, amit 1851-ben mutattak be Párizsban, a szerző legismertebb darabja. Bejárta a világ színpadait. Készült belőle film (René Clairs) és opera (Nino Rota) is. Ezúttal Zsótér Sándor rendezi a József Attila Színházban.

A(z) József Attila Színház előadása

Bemutató időpontja:

2011. február 26., József Attila Színház

Stáblista:

Szereplők

Fadinard (járulékból élő)
Nonancourt (csemetekertész)
Beauperthuis
Vézinet (süket)
Tardiveau (könyvelő)
Bobin (Nonancourt unokaöccse)
Émile Tavernier (főhadnagy)
Félix (Fadinard háztartási alkalmazottja)
Achille de Rosalba (divatfi)
Hélene (Nonancourt lánya)
Anais (Beauperthuis felesége)
Champigny báróné
Clara (kalaposnő)
Virginie (cselédlány Beauperthuis-nél)
Egy szobalány
Egy káplár

Alkotók

Hozzászólások

ferencgal 2011 márc. 18. - 18:10:54
Életem egyik legpocsékabb színházi elõadását szenvedtem el.
Sajnos még két vendégemet is kitettem ennek a rémségnek.
Nem tudom ki lehetett az a kretén aki ezt a darabot megvette, mûsorra tûzte.
Ez egyáltalán nem méltó a József Attila színházhoz.
A mûfaja állítólag komédia, de semmi humorosat nem találtam benne. Mondanivalója nulla és a színészek ripacskodással próbáltak meg kihozni valamit. Persze, ha a az összes "nemzet színészét" szerepeltették volna õk se tudtak volna sokkal többet kihozni.
A nézõk kb negyede az elsõ felvonás után hazament.
3/10
margit11 2011 márc. 14. - 23:03:19 3/10 Előzmény jamais
"éppen ezért csak olyanok nézzék meg, akik nyitottak valami újra, izgalmasra."
Senki nem mondhatja rám hogy nem vagyok nyitott, és nem szeretem az újat, de ez rettenetes élmény volt. Izgalmas?? Ugye csak viccel?!
2/10
mata28 2011 márc. 06. - 16:36:57 2/10
Premier elõadáson voltunk. A szünetben a nézõk legtöbbje hazament. Semmi nem volt a darabban.
Káromkodással próbáltak humorizálni.
9/10
FElepHánt 2011 márc. 03. - 12:45:59 9/10
FeHér ElepHánt Kulturális Ajánló Portál———— www.toptipp.hu——————————-
EGY OLASZ SZALMAKALAP -—— Zsótér Sándor -—— József Attila Színház --
Semmi pszichés mélység, semmi transzcendens magasság, házasság, de nem Figaró-i, Selyemcipõ helyett egy pacirágta florentin-kalap… Ambrus Mária színtere is csupán horizontális, beérjük mi a cselekmény kétdimenziós geometriájával, a rendezés a félreértések, szerepcserék, a figurák adta komikus lehetõségekre koncentrál.
A charnock-járványból éppen kiláboló Forté-sok és a színház sajátjai egyaránt derekasan
kiveszik részüket a fergeteges komédiázásból. Az Ophélián edzett Vándor Éva, feltûnõen
talpraesett Márkó Eszter fürge szobalánya. Zsótér Sándor bármilyen összetételû együttest képes csapattá kovácsolni, kicsik-nagyok egyformán túllépik lehetõségeiket. A lépegetõs tömegbevonulások megadják a módját: az elegáns világfit játszó Adorjáni Bálint a
vidékies násznépben fácánsültet szorongató, bajszos-csizmás gazduram, a hihetetlen finomságú könyvelõ, akinek sirámai a poézis szféráiban pityegnek, Fila István az asszonykórus testes altja is. Örömteli meglepetés Gieler Csaba, meredten skandálja a féltékenység strófáit, majd kiválóan énekli Tallér Zsófia dalbetétét.
A Horváth Csaba-különítmény, a zsótéri Brechten és Hamleten edzett triumvirátus most is
triumfál. Andrássy Máté a hórihorgas süketség giacomettis szobra, hallani nem hall, de
dikciója, poentírozása elsõrangú, mimóza-bokorral a hóna alatt, Benedek Mari tetszetõsen virágos kertészkötényében Krisztik Csaba átütõen penetrálja apósi jellemét, futja
még egy parádés sztepp-szólóra is. Kádas József az elsõ pillanattól középpontja az eseményeknek, energikus humor, szélsebes reagálás, kedves bohémség jellemzi alakítását. Mindenki felbukkan más szerepben is, gáláns dandybõl marcona káplár, nyoszolyólányból szobacica lészen sepercz alatt.
Feleslegesnek tûnnek a trágárságok, van itt elég forrása a komikumnak, miért kell a meglepett ó-nézõket még inkább elidegeníteni? A lüktetõ tempó, a heves fordulatok amúgy már
majdnem beszipkázták õket. Nem kell aggódniok: fél éven belül már csak az ókonzervatív
bóvliban gyönyörködhetnek… 2011 feb.25, a Bosszú Felmondások Éjszakáján
jamais 2011 febr. 27. - 21:37:02
Végre egy különleges darab a József Attilában. A jelmezek és a díszlet zseniálisak, a színészek közül pedig kiemelkedõen jó Kádas József, Krisztik Csaba, Fila Balázs, Szabó Éva, Vándor Éva, Márkó Eszter. Nem állítanám, hogy a józsefattilás törzsközönség kedvence lesz, éppen ezért csak olyanok nézzék meg, akik nyitottak valami újra, izgalmasra. De azoknak nagyon ajánlom.