Színház

Egy őrült nap, avagy Figaro házassága

előadás, magyar, 2010.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

"Asszony, asszony, asszony! Esendő, csalfa lény!... Minden teremtett állat az ösztönére hallgat: ti arra, hogy csalni kell? Hiába unszoltam a grófnő előtt, hallani sem akart róla; ezzel szemben az esküvő kellős közepén, pont mikor hűséget esküdött..."

Figaro, Almaviva gróf inasa házasodni készül. Suzanne-t, a grófnő komornáját szeretné oltár elé vezetni. Vannak azonban jó néhányan, akik mindent megtennének, hogy megakadályozzák ezt a frigyet. A bonyodalmakat tetézi, hogy a gróf érvényesíteni akarja az "első éjszaka" jogát. Cselszövők és kéjsóvárok a szerelem ellen, avagy mindenki mindenkit kíván.

A Figaro házássága, avagy egy bolond nap egyrészt remek kor- és jellemrajz, de bravúros cselvígjáték is. Kiáltvány a francia forradalom előtt, miközben a szerelem forradalmát hirdeti. A szerelemét, ami boldogítóbb, mint a politikai jelszavak, de néha kíméletlenebb, mint a guillotine. Egy tinédzser epekedő szerelmét az úrnője iránt, a megúnt úrnő szerelmét a férje iránt, a férj vágyakozását minden fellebbenő szoknya után, gyarló és igaz, esendő és virgonc párokat, akik időnként sans-culotte, azaz úri nadrág nélkül maradnak.

A(z) Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza előadása

Bemutató időpontja:

Stáblista:

Szereplők

Almaviva gróf
Grófnő (a felesége)
Figaro (a gróf inasa)
Suzanne (komorna, Figaro jegyese)
Marcellina (házvezetőnő)
Antonio kertész (Suzanne nagybátyja)
Chérubin (a gróf apródja)
Bartolo (sevillai orvos)
Bazilio (a grófnő zenetanára)
Don Gusman De Hübele (a törvényszék alelnöke)
Fanchette (Antonio lánya)
Pedrillo (lovászfiú)

Hozzászólások