Színház

Elhalasztott holnap

zenés előadás, magyar, 2013.

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

Virágos csákóm, Vágják az erdei utat, Ha felülök a fekete gőzösre..., Szervusztok lányok, Somogyi csillagok, Bajtárs ma még tán csak öt perc az élet, Ellőtték a jobb karomat..., Nagyarany, nagyezüst..., Ha majd egyszer mindnyájan visszajönnek. Olyan dalok címei ezek, melyek slágerré lettek, több millióan énekelték, a fronton harcolókra vagy az otthon maradottakra gondolva. Bár a háborúról szól, ez a dalgyűjtemény megpróbálja a groteszkebb, vidámabb oldalát is megmutatni ennek azt időszaknak.

A dalok, a prózai és verses szövegek történetet rajzolnak ki a toborzástól és a katonaruha felhúzásától a frontra induláson és a búcsún keresztül a harcokban átélt feszültségekig és a bajtársak elvesztéséig. Mindennek a feszültségnek az átélését szolgálja a színpadi látvány, mely hol a báb eszközeivel, hol koreográfiával, hol filmbejátszásokkal, máskor animációval húzza alá a dalokban megfogalmazott érzéseket, gondolatokat.

Ma, amikor a műfajok keverednek, mikor a cross-over megszokottá válik a színpadon, mikor rock együttesek teljes színházi előadást csinálnak, mikor táncosok bátran megszólalnak egy táncjátékban természetes, hogy éneklő színészek színpadi eszköztárukat is bemutatják egy ilyen előadásban. Hat tehetséges színész, három lány és három fiú adja elő a dalokat és az azokat tagoló szövegeket, melyek mindegyike egy-egy frappáns színpadi "klippként" jelenik meg. Az egy órás műsor végére összeáll egy történet, mely méltóképpen idézi meg a helytállást, a féltést, a feszültségeket és az átélt örömöket is. Az első világháború közel száz évvel ez előtti kitörésére is emlékezik a műsor, arra az eseményre, mely mai napig hatóan befolyásolja hazánk történetét.

A(z) Bethlen Téri Színház előadása

Bemutató időpontja:

2013. október 3., Bethlen Téri Színház

Stáblista:

Hozzászólások