Színház

Fejünk felől a tetőt

színjáték, 2 felvonás, magyar, 2013.

Értékelés:

3 szavazatból
Szerinted?

"Azt gondolom, hogy Jókai Annának ott kell lennie a magyar színpadon, és mi a Fejünk felől a tetőt címü színjátékát választottuk ki. Ez az írónő első színpadi műve, melyet saját regénye alapján dramatizált, s aminek Szolnokon volt az ősbemutatója, hosszú évekkel ezelőtt.

A történet a '60-es években játszódik Budapesten. Egy család története, ahol négy generáció lélegzik együtt, egy már szebb időket is látott józsefvárosi házban. Mindenki a saját kicsinyes, és fanyar világával van elfoglalva, hiába élnek egy fedél alatt. A Ház a Család szimbóluma, amely recseg-ropog, de küzd a megmaradásért. A darab a "fekete romantika és a fekete humor" ötvözete és remek színészi feladatot nyújt a művészeink számára."

A(z) Ivancsics Ilona és Színtársai előadása

Stáblista:

Szereplők

Karolin anyó
Szapper úr
Szapperné, Nusi
Eszter a lányuk
Janika a fiúk
Jenci az albérlő
Elekes Kati

Alkotók

Hozzászólások

8/10
Johann 2014 jan. 19. - 22:54:11 8/10
Ivancsics Ilona fórumában már írtam errõl a darabról a november végi szentendrei premier kapcsán, de most eljött az ideje, hogy saját témát is nyissak neki. Már csak azért is, mert - akármilyen hihetetlen - azóta is "dolgozik bennem" az elõadás (még álmodtam is vele mostanában). S azért is, mert szerencsére újra látható lesz, ezúttal Budafok-Tétényben, a Klauzál Ház Bujtor István színháztermében: http://klauzalhaz.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=567:a-magyar-kultura-napja-tiszteletere-qfejuenk-fell-a-tett&catid=44:szinhaz&Itemid=83 Ez a szerdai elõadás a magyar kultúra napja alkalmából és tiszteletére ingyenesen tekinthetõ meg (regisztrációs jegyhez kötötten), ahogyan arról a fenti címen is értesülhet a nagyérdemû (a port.hu-n sajnos az elõadás tényérõl se).
Csak ajánlani tudom ezt a megrázó erejû, de ugyanakkor helyenként kifejezetten mulatságos elõadást. Bár azt érdemes elõre tudni, hogy összességében nem könnyû kikapcsolódást ígérõ mûrõl van szó. Egy velejéig romlott és képmutató kor valós képét, kiüresedõ emberi viszonyait, a teljes kilátástalanságot mutatja fel (az én olvasatomban). A darab alatt és után nem szívesen fedezi fel az ember az esetleges párhuzamokat a saját élete vagy a szûkebb környezete és a színpadon bemutatott világ között. A darab egyik nagy erénye, hogy erõnek erejével rákényszerít erre a szembenézésre. Egy elismerõ kritika az elõadásról Dr. Petõvári Ágnes tollából: http://petovariagnesszinikritika.wordpress.com/2013/12/10/jokai-anna-fejunk-felol-a-tetot/